Държавният глава отказа да коментира повече за своя проект, но представи своите виждания за наследника си, предаде "Фокус".
Първанов би искал да види на този пост един силен, енергичен президент, а не само представителен и протоколен.
Мисля, че номинациите се бавят и онези, които искат да получат мажоритарна и личностна подкрепа, ще трябва да обявят своите кандидатури”, каза още Първанов.

Според Първанов една жена също би могла да бъде силен президент, тъй като президентът няма род.
„Отказвам обаче да коментирам повече, за да не тръгнат различни тълкувания”, каза още Първанов.

По думите му дискусията по определяне датата на изборите е изключително преувеличена, а обществото има по-съществени проблеми.

В понеделник всички политически партии проведоха с него консултации за предстоящите наесен избори за нов държавен глава и местна власт, но не можаха да насрочат дата, тъй като бяха предложени три. ГЕРБ настояха за първата възможна - 23 октомври, ДПС - за 30 октомври, а БСП - за 13 ноември. Първанов заяви тогава чрез прессекретариата си, че това ще бъде уточнено след допълнителен диалог.

Днес той коментира, че е прочел изказване на Искра Фидосова, в което тя казва „ние ще решим каквото искаме, въпреки мнението на президента”, предаде "Фокус". Според него не може нещата да се свеждат до македонската поговорка „Ке те питам нещо, ама отговорът трябва да е „да”.

Държавният глава бе категоричен, че няма да встъпва в политически дебати, ще изчака какво ще реши парламентът, но припомни, че по закон има своето право за определяне датата на местните избори и ще го изпълни. 
„Правили сме избори и през лятото, и през зимата и е печелил този, който има повече политически аргументи, а не тези, които са намислили някакви други механизми за печелене”, каза Първанов.

Междувременно президентът е публикувал коментар на изказването на Фидосова и на личната си страница във "Фейсбук": “Надявам се в условията на диалог да успеем да се споразумеем за датата на изборите”. Хубави думи на г-жа Фидосова от вчера. Не разбрах само продължението на мисълта й - че ако аз не приема тяхното мнение, те ще ми го наложат чрез решение на парламента. Това някакво особено чувство за хумор ли е или г-жа Фидосова така разбира диалога? Може би пък в ГЕРБ така си комуникират?!"

По-рано днес депутатката Искра Фидосова заяви по повод аргументите на БСП изборите да бъдат през ноември, защото едва тогава ще е приключила селскостопанската работа, че Сергей "Станишев не е стигал никога до къра".