"Не си представям по-добри приятелски отношения между Долна Австрия и България", заяви премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на Федерална провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер в Министерски съвет.

"С Йоханна сме приятели от много години, от времото когато беше вътрешен министър. Била е на нашата граница. България е държавата, която има нула миграция, благодарение на всички взети мерки, спазвайки всички европейски правила. И тя беше на границата, за да го води с очите си", изтъкна той.

"Трябва да стана на 100 години, за да я свършим цялата тази работа, която сме си определили", пошегува си от своя страна Лайтнер.

"Ти си млада, можеш", отговори Борисов.

Снимка: Министерски съвет

Българският министър-председател подчерта също отличните си отношения с вече бившия федерален канцлер на Австрия Себастиан Курц и огромния обем работа, свършен по време на председателствата и на двете страни на Съвета на ЕС.

"Имаме много идеи, които обсъдихме сега във връзка с бъдещето на Западните Балкани и на региона", добави Борисов.

По думите му доброто партньорство с Долна Австрия е пример за насърчаване на по-тясно регионално сътрудничество между градове, общини и компании. Според него има реални възможности за задълбочаване на търговско-икономическото партньорство.

"В България има много австрийски инвеститори, огромен стокооборот", подчерта премиерът.

Борисов акцентира върху интереса на страната ни от увеличаване на инвестициите от Долна Австрия, особено в проекти с висока производствена и високотехнологична стойност. Той смята, че конкретни резултати може да даде сътрудничеството в областта на цифровизацията на икономиката, внедряването на иновации и информационните технологии.

Друга сфера с потенциал за взаимодействие е производството на резервни части и компоненти за водещи световни производители на автомобили и предприятия в сферата на услугите със значителна добавена стойност.

Премиерът посочи също предимствата на индустриалните зони и технологичните паркове в България. Той специално обърна внимание на общото разбиране за огромното значение, което има връзката между науката и бизнеса за икономическия просперитет. И добави, че страната ни изключително цени австрийския опит, който е много полезен при утвърждаването на дуалната система на професионално образование в България.

В рамките на срещата Борисов изрази удовлетворение от отличните двустранни отношения с Австрия и от активния политически диалог на всички нива. Премиерът отбеляза конструктивното сътрудничество с Австрия и близките позиции по важни въпроси от дневния ред на Европейския съюз като европейската перспектива на Западните Балкани, миграцията, сигурността, Дунавската стратегия.

"Имаме рядък шанс - това, което толерира ЕС, по общи проекти на няколко държави - и в дигиталната икономика, първо се правят магистрали и жп линии, и образователната, културната, археологията. Говорихме и за развитието на интернета, България има един от най-добрите в Европа. Има wi-fi във всяко училище", каза още той.