Преводът от 890 хил. щатски долара от Москва към руското посолство в София, който бе спрян автоматично преди 2 седмици заради европейските санкции, е бил разблокиран. Решението за това е взето вчера и е подписано от премиера в оставка Кирил Петков, съобщи "24 часа".

За това, че преводът е блокиран, се разбра на 6 юли. Тогава министърът на финансите в оставка Асен Василев обясни, че плащането е спряно автоматично по силата на европейските санкции срещу Русия. От посолството на Москва у нас обаче се оплакаха, че тези средства са им нужни и са предназначени за заплати на служителите. Затова и Василев обясни, че правителството ще се допита до Европейската комисия дали преводът може да бъде изваден от санкциите.

Европейската комисия не разрешава дерогации, а това се прави от националните компетентни органи, заявиха тогава от институцията в отговор на запитването дали в Комисията има искане за дерогация за превод към руското посолство у нас, който, според твърденията на министъра на финансите в оставка Асен Василев, попада директно под санкциите срещу Русия.

С решението си от вчера пък Петков е наредил на министъра на външните работи Теодора Генчовска да уведоми банката, която обслужва превода на посолството у нас, че може да направи плащането.