Търся подходящ човек за зам.-министър на енергетиката, но кадрите в този сектор са доста малко и трудно се намират. Това каза пред журналисти в Стара Загора министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос кога ще назначи човек на мястото на подалия оставка Красимир Първанов.

Той се оттегли в края на март заради скандала с луксозните апартаменти, купувани от властимащи на занижени цени. Първанов също е закупил имот в сграда на фирма "Артекс" в столичния жк "Изток". Жилището е придобито на 28 септември 2018 г., а сделката е за апартамент от 149 квадрата и два гаража с обща площ около 50 кв. м. Цената на апартамента е 616 евро на квадратен метър.

„Действително търся подходящ човек, но кадрите в енергетиката са доста малко. Поели сме ангажимент към миньорите от "Марици"-те, защото парите, които се плащат за емисиите, са огромни“, обясни Борисов. Той посочи, че в следващите години трябва да се мисли за енергията от въглища.

„И трябва с хората да се говори, да се мисли колко години можем да плащаме пари, за да я добиваме тази енергия. Това е тема, която искам спокойно да се направи. Не трябва да се говори за нея с политически окраски, защото парите ги плащаме всички“, подчерта министър-председателят.

Борисов заяви, че по отношение на въглищните централи България не трябва да се сравнява със своите съседни страни, защото част от тях не са в ЕС.