На опашка пред Румяна Бъчварова, шеф на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов, се наредиха след вчерашното правителствено заседание министрите. Тя трябва да им изготви график за летни отпуски, разказаха членове на правителството пред "24 часа".

Графикът се наложил заради нареждане на Борисов всяка сряда през август в София да има достатъчно министри за провеждане на заседание.

Това означава, че едновременно през отпускарския месец не може да почиват повече от 10 министри. При 20-членен кабинет кворумът за редовно заседание е 10 министри и премиерът.

Липсата на августовска ваканция за Министерския съвет е практика още от първото правителство на Бойко Борисов. Самият той рядко взема отпуск, а съчетава почивки в "Евксиноград" със събития по Черноморското крайбрежие в т.нар. дълги уикенди. Миналата година по подобен начин бе организирано дори посещението на френския президент Еманюел Макрон.

За рекордните за този мандат на Борисов около 26 минути приключи правителственото заседание тази седмица.

За това време министрите успяха да приемат 28 решения.

Рекордът за най-кратко заседание обаче се държи от първото на служебния кабинет на Георги Близнашки. Тогава, веднага след като встъпиха в длъжност на 6 август 2014 г., министрите се събраха само за да одобрят кандидатурата на Кристалина Георгиева за вицепрезидент на ЕК.