Премиерът Кирил Петков потвърди, че очаква България да получи отсрочка за ембаргото на руски петрол. Това каза той пред журналисти преди срещата с представители на превозвачите и след награждаването на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева в УНСС.

"Очаквам конструктивен разговор с тях и ще ни чуете след срещата", каза Петков преди разговора с превозвачите. България вече поиска две години отсрочка от санкциите с аргумента, че "Лукойл" може да преработва на този етап само руски петрол. Междувременно обаче и днес ЕС не успя да постигне съгласие за въвеждане на новия пакет санкции срещу Русия заради ветото на Унгария. Санкциите предвиждат и забрана на вноса на руски нефт.

Преди това Петков присъства на награждаването на Кристалина Георгиева с титлата "доктор хонорис кауза" и по този повод си пожела повече хора у нас, като шефката на МВФ, заради това "брандът България" да поеме в друга орбита. Премиерът пренебрегна написаната му реч в чест на нейното награждаване с "доктор хонорис кауза" на УНСС и загърби протокола. Вместо това се впусна в спомени и лични преживявания как се е запознал с Георгиева.

"Първата ми среща с нея беше в Париж, току-що станал премиер", каза Петков.

"Кристин Лагард, президент на ЕЦБ, в продължение на седем минути говореше с уважение и в подкрепа на Кристалина Георгиева. Когато Кристалина Георгиева след това говори от трибуната, всички мълчаха, защото нейните думи задаваха посоката на света. Бях толкова горд, че това е човек от Източна Европа и от България, пробил всички "стъклени тавани", разказа министър-председателят.

"След като ме поздрави като нов премиер на България, президентът на Франция Еманюел Макрон дойде бързо да се запознаем", продължи със спомени Петков.

По думите му първият човек, който е имал знанията да преподава пазарна икономика в УНСС, е Кристалина Георгиева.

"Когато говорим колко е малка или голяма България, това не опира до квадратни километри или брутен вътрешен продукт, а до хората. Когато имаме хора като Кристалина Георгиева, те създават бранда "България", ако имаме повече хора като Кристалина Георгиева, брандът "България" ще е в по-друга орбита", каза премиерът.

 Сред гостите на церемонията беше и управителят на БНБ Димитър Радев.

"За поста, който заема, се изисква уникална комбинация от качества - не само на финансист, но и на политик и на дипломат, и Кристалина Георгиева ги притежава", каза в зала "Максима" на УНСС гуверньорът на БНБ. 

"Ранните академични интереси на Кристалина Георгиева бяха свързани с промените в климата и тогава в 80-те години малцина разглеждаха тази тема като "много секси", каза още Димитър Радев.

Снимка: БТА