Премиерът Бойко Борисов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще се срещнат днес с представители на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, с председателя на Академията акад. Юлиан Ревалски и с председателя на Общото събрание проф. Евелина Славчева.

Разговорите идват след няколко протеста на синоптиците. Тяхното недоволство е заради липсата на финансиране на Националния институт по метеорология и хидрология. Според метеоролозите парите се разпределят неравномерно между институтите в Българската академия на науките.

Миналата седмица директорът на Института по метеорология, проф. Христомир Брънзов обяви, че просветното министерство ще преведе извънреден транш от 150 хиляди лева, за да може колегите му да продължат да работят, но тези средства не са достатъчни.

"Това ще ни даде възможност да работим до края на август, до първата седмица на септември, зависи как вървят консумациите ни и след това ще продължим да чакаме следващ транш отнякъде, за да може да си платим енергии, горива, комуникации, които са абсолютно необходими", обясни той.

Проф. Брънзов напомни, че от поисканите над 18 млн. лв., институтът по метеорология е получил под 9 милиона.