Премиерът Бойко Борисов разговаря с главния мюфтия Мустафа Хаджи в Министерски съвет.

Срещата не е планирана и е по искане на Хаджи. Двамата са разговаряли заради законопроектите за вероизповеданията.

Вчера депутатите решиха да обединят двата законопроекта за вероизповеданията - този на ГЕРБ, ДПС и БСП и на "Обединените патриоти". И двата проекта въвеждат ограничения върху финансирането на вероизповеданията в България. Забранява се приемането на дарения от чужбина.

Според мюфтийството обаче този на ГЕРБ бил по-добър, тъй като предвижда 15 млн. лв. държавно финансиране. Те обаче реално ще бъдат разпределени между православната църква и мюфтийството, а останалите вероизповедания няма да имат държавна субсидия.

"Искаме в Закона за вероизповеданията да има долна граница по отношение на финансирането, която да осигури заплащането на служителите". Това каза главният мюфтия Мустафа Хаджи след разговора с премиера, предаде "Фокус".

По думите на Хаджи, приемането на първо четене на Закона за изповеданията е една стъпка, която ще влезе в историята на България, защото 28 години не се е намерила политическа воля, която да постави този въпрос на дневен ред.

По думите на главния мюфтия, вероизповеданията бяха маргинализирани и се смята, че те са чужди и не са част от този тази държава и от народ. Мустафа Хаджи посочи, че Главното мюфтийство има няколко забележки по отношение на закона.

"Първо е въпросът за Висшия ислямски институт - за нас е важно с приемането на закона Ислямският институт да бъде акредитиран, за да може да подготвя необходимите кадри, които да служат в джамиите в България и заедно с това те да не са под външно влияние. Другото е по отношение на финансирането - за нас е важно да има долна граница, защото няма фиксирана сума, която да осигури заплащането на свещенослужителите. И може да се окажем в една позиция да не можем да ги финансираме и въпреки закона, който ще бъде приет, да продължи да съществува този проблем", каза още той и изрази надежда на второ четене проблемите да бъдат решени.

"Религиозните общности, които са под 1%, според мен трябва също да получат някакво финансиране, защото те не са по-малко българи от нас и са част от това общество и трябва да намерят своето място в него", обясни Мустафа Хаджи.

Той посочи още, че очаква покана от парламента в работната група, която ще работи по закона, да бъде поканен и човек от мюфтийството.