България ще изведе образованието като основен приоритет в проекта на Национална програма за развитие 2030. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. В срещата са участвали и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на културата Боил Банов.

Основните теми по време на разговорите са били приоритетите на политиката на българското правителство в областта на образованието и науката, както и на сътрудничеството с ЮНЕСКО. "Най-важният фактор за доброто образование са учителите, затова изпълняваме ангажимента си за увеличение на техните заплати", е подчертал премиерът Борисов. По думите му правителството полага усилия за осигуряване на високо качество на образователния процес и учебната среда. "Държавата осигурява още равен достъп до всички нива на образование и професионално обучение за възрастните и децата в уязвимо положение, както и за българите с увреждания", е добавил премиерът Борисов.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле е поздравила България за това, което е постигнала в областта на образованието и науката, благодарила е и за подкрепата на страната ни в ООН за превенцията срещу екстремизма и антисемитизма.

Борисов и Азуле са обсъдили сътрудничество в сферата на подводната археология, на каквато е особено богат районът около остров Свети Кирик и Юлита край Созопол. Българският премиер е напомнил, че много от българските паметници на културата са обекти на ЮНЕСКО. Одре Азуле е заявила, че е била изключително впечатлена от Тракийското златно съкровище, което бе изложено в музея "Лувър" в Париж през 2014 г.