"Празник е днес, радваме му се, но заразата по никакъв начин не е преминала - 69 са новозаразените днес, но те са на клъстери. Затова си позволихме да махнем КПП-тата, но виждате, всички, които пристигат от чужбина, пренасят вируса. Как ще тръгне така туризма у нас", заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си във военния учебен център "Црънча" на празника на Българската армия. Той добави, че днес има рекорд в Европа - 30 000 починали.

На въпрос дали България е избързала с разхлабването на мерките, премиерът каза, че всяко разпускане е след внимателен анализ, като гражданите трябва да спазват хигиенни мерки. "Нищо допълнително не сме разхлабили допълнително, което да развали рамката на картината - ако има ред и дисциплина в спорта на открито и разходките на хората, ще продължим. Разхлабваме само това, което да донесе повече сила, здрав дух и възможност хората на се усещат карантината така. България е с най-слабите мерки", допълни Борисов.

Той обясни, че във вторник Законът за санитарните мерки е внесен, а в петък ще е извънредното заседание на парламента, на което ще бъде гласуван.

"Престъпно е заразени българи от чужбина да се върнат и да заразят цял квартал", допълни премиерът и уточни, че започва засилено тестване на домове за възрастни в цялата страна. "Ако сме дисциплинирани и се спазват мерките, няма да има ръст на заболеваемостта".

След срещата с военните той заяви, че "нашите специални части имат най-доброто, което може да се желае" и подчерта, че не е съкратен нито един разход: "Всичко, което са поискали, сме им дали. Не могат да се оплачат".

"Имам симпатия към тези войски, защото те са не само изключително подготвени, но когато имахме миграционен натиск, или терористи и диверсанти, дори и в рамките на града те могат да действат като специалните ни части в МВР. В пълна координация са с колегите от баретите и с НАТО-вските служби и армии. Мнението за тях е изключително добро", каза Борисов.

"Няма риск, могат на три полоси да водят учение, 6 милиона лева имат да си направят казармата, за да може следващия път като дойде, да видя новата сграда. Както обикновено по български те поискаха още да я разширим, от 2,7 милиона, финансирането стана 6 милиона лева. Надявам се наесен да ни поканят да видим готовата казарма със столови и фитнеси, но и съвместните учения с останалите НАТО-вски части да можем като домакини да ги поканим на нещо добро", коментира Борисов.