Премиерът Бойко Борисов коментира шпионския скандал с ареста на председателя на "Русофили" Николай Малинов. Той засегна темата пред журналисти в началото на днешното заседание на Министерски съвет.

"Нямаме нищо против хората, които обичат Русия. Бил съм и в Кремъл, бил съм и в Белия дом. Това, че някой си е правил срещи, си е негова работа, ние не се бъркаме. Това че някой си прави събори и пее руски песни, по никакъв начин не сме пречили. Но със службите работим по различни хора и процеси - както беше преди години с Денис Ершов и Майкъл Чорни", каза Борисов.

Той подчерта, че не вижда основание арестът да се намесват официалните междудържавни отношения с Русия:

"С "шпионския" скандал се опитват да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия. Когато има нещо, с което не сме съгласни, МВнР реагира така, както реагират и в Унгария да речем. Не виждам никакво основание да се свързват едното и другото. Второ, когато руски олигарси се опитват да правят проекти в България, свързани с нашия Военнопромишлен комплекс и всичко останало, нашите служби работят по тази тема заедно с партньорски други служби и го прави прокуратурата. Аз нямам никаква роля в този процес. Ние дори с нашия кмет в Казанлък сме участвали на "Копринка" в мероприятията. Краси Велчев е председател на Комисията за българо-руско сътрудничество в парламента. Нещо повече, понеже вчера завършиха преговорите, но ще изчакаме до 17, ще обявим какво сме направили вчера. Ще проявим търпеливост и мълчание. Всеки има право да развива своята дейност в НПО-та. Едните подкрепят религия, други култура, трети обичат Русия, други Америка."

"Опитът изисква да бъдеш търпелив и мълчалив и да говориш тогава, когато всичко е договорено. За съжаление политическите ни опоненти направиха коментари, които ако имаха малко опит, нямаше да направят", коемнтира министър-председателят във връзка с получения от България ресор "Иновации и младеж" в състава на новата Европейска комисия.

"България беше оценена като държава, която в традициите си има добро образование, култура спорт и мозъци от типа на Джон Атанасов. Ресорът, който получихме, е първа точка не само в България, а и в Европа. Това е, за да можем да станем конкурентоспособни на САЩ, където се отделят огромни средства за иновации. Вследствие на това, което няколко години правителството прави, председателят на новоизбраната ЕК Урсула фон дер Лайен, която беше в София, получихме ресора", добави още той.

Борисов обясни, че постовете за еврокомисари са договаряни заедно с тези в Международния валутен фонд. "Ние можехме да вземем външния министър на Европа да е наш, но разликата с председател на МВФ е милиарди долара", каза още Борисов и посъветва: "Всички български институции, университети да се стягат да правят проекти, защото това са огромни възможности".