Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е назначен Чавдар Маринов, съобщиха от правителствената информационна служба.

Ресорът на Маринов ще бъде свързан с осъществяването и изпълнението на националната политика и политиката на ЕС в областта на растениевъдството и биологичното производство; управлението на дейността на риска и кризите, насочена към противодействие и компенсиране на щети при неблагоприятни климатични събития.

Маринов е завършил Тракийския университет в Стара Загора със специалност "Животновъдство", има и придобита образователно-квалификационна степен "магистър" по специалност "Финансов мениджмънт и маркетинг" от Висше училище по застраховане и финанси в София.

В периода 2007-2017 г. е заемал редица експертни длъжности в Държавен фонд "Земеделие" и Министерството на земеделието и храните. От 2018 г. е изпълнителен директор на Българката асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.

Само преди дни досегашната депутатка от ГЕРБ Десислава Танева пое поста земеделски министър след оставката на Румен Порожанов, чието име беше замесено в имотни сделки, наред с други висши политици. Самата Танева вече оглавяваше ведомството през 2017 година по време на втория кабинет на Борисов. След назначението си тя заяви, че ще има промени в политическия екип на министерството и очевидно Чавдар Маринов е нейно предложение.