И.д. премиерът на Румъния Виорика Дънчила обвини днес президента Клаус Йоханис, че изобщо не се интересува от проекта за изграждане на завод на "Фолксваген" в Румъния, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

В интервю за ДиСи Нюз (DC News) Дънчила каза, че Европейската народна партия (ЕНП) е изпратила писмо, с което подкрепя изграждане на завода в България, а не в Румъния, въпреки че тя предлага по-добри условия. Дънчила напомни, че Национално-либералната партия е член на ЕНП и заяви, че де факто най-голямата опозиционна сила се ръководи от президента Клаус Йоханис.

"Ние обсъждахме този проект. Дори министърът на търговията бе в Германия, говори с борда на "Фолксваген" по този проект. Имаме най-изгодни условия за инвестиция. Но, за съжаление, нямаме необходимата подкрепа", допълни Дънчила.

По думите й Европейската народна партия е изпратила писмо, с което подкрепя България.

"Г-н Вебер, който е лидерът на групата, е изпратил това писмо, с което подкрепят България, и тогава се питам къде са членовете на Национално-либералната партия (НЛП), какво е направил г-н президентът Клаус Йоханис? Защото, както съм казвала, той е председател на НЛП. Той ни представлява на съветите. Не можа ли да разговаря, когато ходи на Съвета (на ЕС), за да подкрепи Румъния? Не можа ли да говори с лидера на групата на ЕНП, за да подкрепи Румъния?", попита и.д. премиерът, която е конкурент на Йоханис на президентските избори следващия месец.

Дънчила посочи, че Вебер е подкрепил България, въпреки че Румъния е предложила много по-изгодни условия.

Запитана дали на практика румънската Национално-либерална партия подкрепя изграждане на завода на Фолксваген в България, а не в Румъния, Виорика Дънчила отговори: "Точно така. Казах ви, съществува това писмо. НЛП, която е член на ЕНП, подкрепя това нещо".

Дънчила каза, че за важни цели за страната е необходим консенсус и сътрудничество между президентската администрация, правителството и парламента. По думите й президентът Клаус Йоханис се води само от личен и предизборен интерес.

"Ще опитам да говоря отново, ще отиде отново министърът. Ние ще се борим до последния момент", каза Виорика Дънчила и допълни, че ако президентът не иска да се намеси, тя и правителството ще направят всичко възможно, за да привлекат тази инвестиция в Румъния.

Запитана дали възнамерява да говори с канцлера Ангела Меркел по този въпрос, тя отговори утвърдително.

"Ще опитам телефонен разговор. Казах ви, че ще направя всичко възможно, за да привлека тази инвестиция в Румъния. Зная колко важна е за моята страна", каза Дънчила.

Нейното правителство бе свалено с вот на недоверие в парламента на 10 октомври. Основен инициатор на вота бе НЛП, чийто председател бе Клаус Йоханис преди да бъде избран за държавен глава през 2014 г.