За съжаление, инцидентите със самолети в страната се случват по време на тренировка. Така отговори министър-председателят Бойко Борисов на журналистически въпрос за последните инциденти със самолети в страната, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът бе днес в Кърджали да инспектира ремонтните дейности по довършването на строителството на средновековния манастирски комплекс "Свети Йоан Предтеча".

"Хубаво е някой да поеме вината и да каже - толкова години съм бил шеф на ВВС, сигурно и аз имам вина. Не, само правителството, само Борисов, само министъра", коментира премиерът и допълни, че подобни случаи има и в други държави. 

Зачестилите инциденти с държавни и частни летателни средства дадоха повод на поредното счепкване между премиер и президент.

Преди дни президентът Румен Радев нападна правителството за зачестилите инциденти в авиацията.

Рисковите фактори продължават да стоят пред българските ВВС. Те не са снети. Знаем ги всички, каза пред журналисти президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България.

Държавният глава посочи, че става въпрос за недостатъчно изправна техника, недостатъчно ресурси за подготовка, от което идва ниското количество летателни часове. По думите му това повишава рискът от произшествия.

"Не е въпросът просто да се лети, трябва да има такива технологии, които да ни позволяват да имаме съвместимост и да изпълняваме безопасно и ефективно задачите заедно с нашите съюзници", заяви президентът.