Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев обсъдиха в две отделни срещи с президента и изпълнителен директор на Свободна Европа Джейми Флай независимата журналистика.

Борисов и директорът на Свободна Европа са обсъдили и актуалната политическа обстановка в страната. Разговаряхме за важността на професионалната и независима журналистика. "Радвам се, че тази уважавана медия поднови дейността си в България. Нейното присъствие тук е още един знак за доброто сътрудничеството между България и САЩ във всички сфери", заяви Борисов.

Снимка: Президентство

Професионалните стандарти в журналистиката могат да се отстояват само от свободни медии, които са независими в политическо и финансово отношение. Това заяви президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с президента и изпълнителен директор на "Свободна Европа" Джейми Флай. Държавният глава оцени високо възстановяването на дейността на "Свободна Европа" в България и особено приноса на медията в разследващата журналистика и борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Състоянието на медийната среда у нас, свободата на словото, следването на професионални медийни стандарти и влиянието на автоцензурата в журналистиката бяха сред акцентите на срещата.

По думите на Румен Радев отстояването на плурализма и обективността в медийното пространство е от ключово значение както за гражданското общество, така и за демократичното развитие на страната. Финансовата уязвимост на много медии и липсата на ясни правила при разпределението на европейски средства в медийната сфера бяха посочени като сериозни фактори за деформирането на информационната среда в България.

Джейми Флай запозна президента Румен Радев с дейността на "Свободна Европа", която работи и подготвя журналистически материали в 22 държави на 26 езика. Той приветства последователните позиции на българския държавен глава в защита на независимостта на медиите у нас и на обективността в медийното съдържание.

Изпълнителният директор на "Свободна Европа" призова за ефективни действия от страна на българските институции срещу всеки опит за оказване на административен или друг натиск върху журналистите в България. Джейми Флай подчерта, че медията ще продължи да действа у нас, като отстоява професионалните стандарти, независимо от политическо влияние и ще насърчи разследващата журналистика.

По време на срещата държавният глава отново подчерта необходимостта от всеобхватен медиен закон в България, който да установи общи за всички медии стандарти и да регулира прозрачно тяхната дейност и моделите на финансиране.