Премиерът Кирил Петков и главният прокурор Иван Гешев ще бъдат изслушани в Групата за мониторинг на демокрация в Европейския парламент в Брюксел. Тя наблюдава държави, в които има проблеми с върховенството на закона, човешките права и свободата на медиите.

От две години обект на наблюдение е и България. Заседанието е посветено на България и е третото поред с участието на представители на българските институции.

През септември групата с председател нидерландският евродепутат от "Обнови Европа" София Ин"т Велд беше на посещение в София. В доклада след мисията евродепутатите констатираха, че корупцията по високите нива в България остава проблем. Отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор е другият въпрос, който беше повдигнат и се очаква да бъде обсъждан днес. Евродепутатите изразиха и загриженост във връзка със свободата и независимостта на медиите в България, както и дискриминацията срещу ромите и LGBTI общността.

Кирил Петков ще е първият премиер, който се отзовава на поканата. В изслушването участие ще вземат още министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов.

В рамките на визитата в Брюксел българският министър-председателят ще се срещне и с новоизбрания председател на Европейския парламент Роберта Мецола, както и с председатели на политическите групи в него.

Вчера главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща в Европейския парламент с г-н Михал Симечка, заместник-председател на Европейския парламент и член на Групата "Обнови Европа".