Премиерът Бойко Борисов съобщи в началото на заседанието на МС, че ако се окаже, че докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за работа на Държавната комисия за хазарта за периода от 2014 до 2019 г. е верен, много хора ще имат проблем. Ако не е верен, няма от какво да се безпокоят. Ние сме изпълнили нашето задължение да се провери и да се констатира, и това се прави в много фирми, сега му е дошло времето на тази проверка, допълни премиерът.

Снимки от заседанието на МС вижте тук >>

Според предварителни резултати, оповестени от директора на АДФИ Георги Начев пред медиите вчера, само държавният "Български спортен тотализатор" е плащал, както е предвидено по закон, пълен размер на таксата за хазарт - 15 на сто върху залозите, през последните пет години. Всички други частни компании са внасяли значително занижена такса. Начев уточни вчера, че ако останалите оператори са плащали за моментната лотария по начина като държавното Тото, то сумата от такси е щяла да бъде с около 210 милиона лева повече и допълни, че тя ще се вдигне след получаване на информацията и за останалите видове хазартни игри.

Премиерът посочи, че в доклада на Агенцията никъде не пише за футболен клуб "Левски" и посочи, че не може да разбере каква е връзката с това да не са платени такси. Той съобщи, че утре му предстои среща по темата с футболния клуб. По думите му, ако е вярно, посоченото в доклада, означава, че не са били платени стотици милиони лева такса от различни дружества, като допълни, че проверката на прокуратурата продължава.

Премиерът напомни, че дейността на операторите е лицензионна и ако някой не си е платил таксите, ще му бъде отнет лицензът, а не фирмата. На никого не му се взима фирмата. Къде е одържавяването, къде е национализацията или бизнес, през който са минали близо три милиарда, трябва да не бъде проверяван или да не плаща такси, попита Борисов.

Премиерът изтъкна, че заключенията в доклада нямат пресечна точка с предложенията за промени в Закона за хазарта. Той съобщи, че е възложил на финансовия министър и на председателя на парламентарната бюджетна комисия, ако се стигне до гласуване, мнозинство да подкрепи предложение, с което ще се гарантира, че освен държавата, никой друг няма да се занимава с тази дейност, като бъде разписано, че не може да се отдава на концесия, аутсорства, преотдава и трябва да е в забранителния списък за приватизация, ако го няма.

С това премиерът опроверга внушения, че с предложенията за законови промени се правят опити "да се вкарат други играчи в този бизнес".

Бойко Борисов

Снимка: БТА

Красимир Каракачанов се присъединява към обсъждането

Снимка: БТА

Емил Караниколов разговаря с Екатерина Захариева и Марияна Николова

Снимка: БТА

Росен Желязков, Владислав Горанов, Марияна Николова и Екатерина Захариева

Снимка: БТА