Имаме съвпадение в икономическата и финансовата част на програмите. Основно разговорът беше по отношение на предстоящите краткосрочни и дългосрочни решения, които трябва да вземе парламентът по отношение на най-уязвимите групи. Това каза пред журналисти председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова след експертна среща с " Има такъв народ".

Коментирахме преизчисляване на пенсиите в две стъпки - от 1 октомври в резултат на актуализация на бюджета, която ще бъде направена през следващия месец, и от 1 януари промените за пенсиите да продължат, както и подкрепата за най-уязвимите групи, съобщи тя.

Нашето настояване е минималната пенсия да стане 369 лева, да стигне прага на бедност, и да бъдат повишени всички останали пенсии или на база осигурителен доход от някоя от последните години, или с повишаване на коефициента на всяка година осигурителен стаж, посочи Манолова.

Със сигурност ще има промени от 1 октомври, продължаваме да уточняваме детайлите, коментира тя и заяви, че няма да отстъпят да има преизчисляване от 1 октомври и минималната пенсия да е 369 лева, както и подкрепа за семействата с деца и за хората с увреждания.

Няма никакви намерения за приватизация на ББР, нито за въвеждане на концесиониране на магистралите, заяви Манолова. Това е ясно, така че не сме го и коментирали, добави тя.

Мария Капон каза, че напълно имат съвпадение с данъчната политика, която ИТН иска да води, т.е. запазване на 10 процента корпоративен данък, запазване на плоския данък и включване на необлагаем минимум, което от "Изправи се БГ! Ние идваме!" са обещали, и повишаване на прага за регистрация на ДДС. Тук е въпрос също на изчисления, при тях в програмата е 100 хиляди лева, при нас е 200 хиляди, ние ще настояваме поне да стигнем до европейската директива от 165 хиляди, добави тя. Капон посочи, че са коментирали и децентрализацията - определен процент от данъка на физическите лица да остава в общината. Тя каза, че са се разбрали за данък "уикенд", данък "дивидент" да стане е нула и да бъде намален данъкът на едноличните търговци.