Те бяха динамични, динамиката на процесите, които се случват в Европа, изискваше провеждането на много сложни дебати, разговори и срещи. Те изискваха и дипломатичност, и търсене на компромис по много от тях.

Такава равносметка направи в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Проведохме над 100 срещи в София и над 670 заседания на всички спомагателни органи на Съвета, обясни Павлова и допълни, че като резултат е постигнат напредък.

Работихме по всяко едно досие, което председателството пое, широка е гамата на темите, които покрихме, коментира тя.

Приключихме досиетата, свързани с темата околна среда и климат, темата с отпадъците, темата с енергийната ефективност, темите, свързани с въглеродните емисии от тежкотоварните превозни средства, финансовия регламент, политическите партии и финансирането им, доставките на колети, медицинските продукти и лекарствата. Също така и командироването на работниците. Това беше голямо постижение на екипа, каза Павлова.  

Големите предизвикателства тепърва предстоят обаче в следващите 3 месеца, обясни министър Павлова. Идват по-сложните три месеца, в които очакваме нелек дебат, допълни тя.