Създаването на временна комисия за промени в правилника за работа на парламента бе обсъдено по време на първия Председателски съвет, обяви пред журналисти председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя информира, че утре ще бъде формирана временна комисия за изработка на правилника.

Председателският съвет консенсусно, по думите на Атанасова, е взел решение в състава на комисията да участват по трима народни представители от всяка парламентарна група, а предложения да могат да се правят до края на следващата седмица.

Атанасова информира, че очаква да се формират още няколко временни комисии, сред които комисията по ревизията, комисия за полицейското насилие по време на протестите и комисията за казуса на Росенец. Тя посочи, че колегите й от ДПС са предложили да се създаде комисия, която да разследва всички случаи на полицейско насилие по време на предизборната кампания и изборите.

Атанасова бе категорична, че първият въпрос, който стои пред политиците и държавниците, е да има консултации за правителство. Тя допълни, че те като опозиция са за диалог, както и че не бива да се горят всички мостове и изрази надежда подобен диалог, да се състои.

Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България" също коментира срещата при председателя на парламента Ива Митева. Той бе категоричен, че е необходимо да се изработи цялостен нов проект за промени в правилника. "Не сме съгласни да се върнем в ситуация, в която могат да се вкарват лобистки поправки в последния момент", коментира той.

И заяви, че не се притеснява, че днес е гласувал с ДПС, с които заедно са подкрепили избирането на Ива Митева за председател на Народното събрание.

"Ние имаме приоритети, по които ще се говори с всички. Утре ще се гледа нашето предложение за комисия Росенец", каза той и допълни, че правят много ясно разграничение между усилията за разграждане на този модел и наличието на национални приоритети, по които да се работи.

Мая Манолова, председател на ПГ "Изправи се БГ!Ние идваме!" също коментира пред журналисти, че очакват от партия "Има такъв народ" да проведат консултации за съставяне на правителство.

"Ние не държим и не искаме, и сме заявили, че няма да участваме в парцелиране на властта и ще настояваме приоритетите, зад които стояхме в политическата кампания, които очакват българските граждани, наистина да бъдат включени", заяви депутатът. Тя визира приоритетите, свързани с повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, подкрепа за почтения бизнес, ревизия на властта, съдебна реформа, здравна реформа.

Манолова посочи, че служебните министри са задали много висок стандарт за това как трябва да се работи в интерес на гражданите и настоя, че следващото редовно правителство ще е поставено пред предизвикателството да държи летвата високо вдигната.