Съгласно приетите днес процедурни правила за избор на председател на КФН депутатите и парламентарните групи могат да предлагат кандидати за поста до парламентарната комисия по бюджет и финанси в писмена форма.

Изборът на нов председател на КФН се налага, тъй като мандатът на сегашния - Стоян Мавродиев, изтече на 18 юни.

Допуснатите кандидати за нов председател на КФН ще бъдат изслушани в бюджетната комисия, а след това предложени за гласуване в пленарната зала по азбучен ред. За избран ще се счита кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

От опозицията посочиха, че по закон процедурата е трябвало да бъде открита преди три месеца, но това не е направено, и попитаха защо сега се бърза, като се съкращават срокове.

ДПС няма да подкрепи процедурните правила за избор на ръководство на Комисията за финансов надзор, каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на обсъждането.

„Първо тази процедура трябваше да бъде открита по закон преди около три месеца“,
обясни Цонев.

По думите му фактите сочат, че този състав на КФН е трябвало да проведе стрес тестовете и прегледа на активите, а след това да се проведе нов избор. Йордан Цонев обърна внимание, че са предложени 5 дни за предложение, вместо обичайните 14.

Съпротивата не е срещу правилата за избор на ръководство на КФН, а срещу започването на процедурата, която може да доведе до смяна, заяви от трибуната председателят на Бюджетната комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова по време на дебатите.

„НС по закон трябваше да избере нов председател на комисията до 18 май. И сега, когато това се случва много странно всички са против, поне тези които се изказваха до момента. Аз си задавам въпроса защо са против едни правила“,
каза тя и посочи, че те са еднакви за всички регулаторни органи.

„Как да направиш предложение, след като днес, гласувайки правилата, започват да текат 5 дни, от които събота и неделя са първите два. Каквито и документи да набави кандидата или разговори, които трябва да се направят, разбирате, че просто е невъзможно да се справиш с тези срокове”, аргументира се народният представител от „БСП лява България” Жельо Бойчев.

Председателят на КФН трябва да се избере по най-бързия възможен начин, защото двама от зам.-председателите са с изтекъл мандат. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев.

„Това не е по вина на Народното събрание, а по вина на председателя, защото председателят на КФН предлага на НС избора на зам.-председатели”
, обясни Добрев. 

Радан Кънев
от Реформаторския блок коментира, че се бърза заради писмо от ЕК. Той предупреди, че стрестестове на пенсионните фондове, проведени от настоящия състав на КФН, няма да бъдат признати от ЕК и международната инвестиционна общност.

"Не ни размахвайте едно писмо на Комисията като бухалка", репликира го Йордан Цонев от ДПС.

Румен Гечев от "БСП лява България" посочи, че стрестестове на пенсионни фондове се правят за първи път в ЕС. ЕК няма как да ни праща писмо как да правим стрестестове, които никоя европейска страна не е правила, първите ще бъдат в България, коментира той.