На народните представители се предлага да увеличат с промяна в закона наказанията за престъпления от омраза. Това става ясно от съобщение на прокуратурата.

В него се казва, че главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" доц. д-р Александър Оскар, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е национален координатор за борба с антисемитизма, са внесли в Народното събрание писма до парламентарните групи, в което предлагат да се промени Наказателния кодекс.

Конкретно се предлага депутатите да се възползват от правото си на законодателна инициатива и да внесат и подкрепят в Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, който да предвиди завишаване на размера на предвиденото наказание лишаване от свобода за престъпленията по чл. 108 ал. 1 НК (проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменение на установения от Конституцията обществен и държавен строй) и по чл. 108 ал. 2 НК (опетняване на герба, знамето или химна на Република България или знамето или химна на Европейския съюз).