Комисията по правни въпроси ще разгледа на второ четене предложението на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване. Заседанието ще се проведе в 14.30 ч.

Предложението за отмяна на машинното гласуване е заложено в новите промени в Изборния кодекс. То предвижда машинният вот да бъде отменен за местни и парламентарни избори и да остане за президентски и европейски. Между двете четения са внесени редица други предложения.

На първо четене в пленарна зала депутатите решиха отмяната на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Промените бяха подкрепени от 122 представители на управляващото мнозинство. 96 депутати от опозицията гласуваха "против", в това число и четирима от "Обединените патриоти".

Партиите предлагат да бъде променена бройката за населени места, в които да има кметство. В момента тя изисква в населено място да живеят най-малко 350 души. От БСП предлагат бройкта да падне до 150, а от ПГ "Обединени патриоти" да са нужни най-малко 200. Мотивът на вносителите е, че все повече населени места се обезлюдяват. 

От ДПС също са направили предложения между двете четения на законопроекта. Те предлагат софтуерът за всеки вид избори да се изработва от „Информационно обслужване“, АД. От ДПС искат електронните средства да са сертифицирани и тествани от държавна агенция „Електронно управление“ и да се одитират от ДАНС. От ДПС настояват и „Информационно обслужване“ да е преброител на всички бюлетини.