Правителството даде съгласие бригаден генерал Красимир Станчев да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана, съобщи информационната служба на Министерски съвет.

Предстои президентът Румен Радев, под чиято шапка е службата, да издаде указ, с който това да стане факт. След това предстои процедура на съгласуване между него и кабинета кой да бъде новият шеф на НСО. Постът става особено важен, след като малко преди оставката на Станчев да стане факт, ГЕРБ и Обединените патриоти внесоха предложение за промени в закона за НСО, с които единствено началникът на службата ще може да определя кой и как да бъде охраняван. В момента това се решава от комисия, в която участват още шефът на ДАНС и главният секретар на МВР. Причина за тези искания стана ескалиралото недоволство от държавната охрана на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от партията Делян Пеевски, която по-късно беше свалена по тяхно искане, но след настояване на премиера Бойко Борисов.

Станчев подаде оставка, след като стана ясно, че е поискал от редица държавни институции да бъде ограничен достъпът по море и суша до парк "Росенец" край Бургас, където е лятната резиденция на Ахмед Доган. Посоченият срок беше от 10 юли до средата на септември. Това предизвика още по-сериозно обществено недоволство, а Борисов заяви, че това е сценарий срещу кабинета, който няма нищо общо. Тогава и държавният глава поиска оставката на генерала.

Още на същия ден той подаде заявление за напускане на поста, като подчерта, че е взел това решение след публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и "декларативният отказ от сътрудничество".

В официалното си изявление тогава Станчев заяви:

"Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната информация и най-вече от принципа, че специализираната военизирана Национална служба за охрана е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата.

По същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде. За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г., не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат".