Решението за подкрепа бе взето на заседание на Националния съвет на АБВ.

Малко след това бе подписано коалиционното споразумение и програмна декларация между ГЕРБ и РБ, а АБВ и ПФ подписаха отделни споразумениа за подкрепа с ГЕРБ.

Вижте снимки >>>

Председателят на АВБ и президент на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов коментира, че АБВ ще изпълнява ролята на "своеобразен социален коректив в рамките на новото управление", предаде БТА.

Първанов се надява на солидно партньорство.

"И аз, и колегите ми, които участвахме в преговорите от името на АБВ, сме удовлетворени от консултациите между партиите. Те бяха максимално отворени, че всичко, което се случваше, се случваше пред вашите очи. По никакъв начин не сме се занимавали с договорки или уточнения, които са извън знанията на медиите", коментира Ивайло Калфин.

По думите му, в програмната декларация, във вида й от днес, АБВ вижда голяма част от приоритетите, които поела в предизборната кампания.

Калфин обясни, че има над 40 текста, предложени от АБВ и приети от другите политически сили.

Калфин коментира, че още от нощта на изборите заявили, че трябва да се търси най-широко национално съгласие по основните теми, които да се включат в основната програма, и това не могат да бъдат партийните теми.

Според него най-стабилната и логична политическа формула била, така както се случва в Европа, голяма коалиция на първата и втората политическа сила, към която вероятно и те и други партии щели да се присъединят.

"За съжаление някои от политическите сили априори отказаха да участват в преговори по същество и съдържание. Ако се бяха ангажирали, може би този документ щеше да изглежда по различен начин и да отрази повече приоритети. След техния отказ да участват по документа, на практика ние участвахме с ГЕРБ, РБ и ПФ",
обясни той.

Георги Първанов обяви, че Националният съвет е одобрил Ивайло Калфин да бъде вицепремиер по социалната политика и демографското развитие и министър на труда и социалната политика.


Прочетете пълните текстове на Коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ и Програмната декларация.


АНКЕТА: Одобрявате ли формулата за управление 2+2?