Никоя от парламентарните сили не се отзова на поканата на "Продължаваме промяната" да участва в лансираната от тях публична лидерска среща в Зала "Запад" на Народното събрание с участието на хората, които вземат решенията в своите партии. Тя беше насрочена за 12 часа, като на нея бяха призовани да присъстват, ако пожелаят, дори Бойко Борисов и Ахмед Доган.

Кирил Петков и Асен Василев останаха сами в уречения час и повториха, че са налице "задкулисни договорки" за излъчване на председател, в които те не желаят да участват, поради което са организирали и публичните консултации. Двамата предложиха не партиите да издигат собствена кандидатура, а да предложат фигури от другите политически групи.

"Или да започнем да градим консенсус, или просто няма да се случи. Задкулисието и договорките са толкова токсични, че не можем да си позволим да не е публично", каза Василев.

"Фактът, че днес нашите колеги не са тук, се надявам, че е просто преосмисляне на нашето предложение", добави Кирил Петков. "Вчера направихме първата стъпка - решихме да не издигнем тази сутрин председател, видяхме че нищо не се получи. Следваща стъпка беше да поканим всички партии на една прозрачна дискусия. Според нас единственият път за България напред е да не ни е страх от прозрачност", коментира Петков.

"Развитието на страната е блокирано, според Асен Василев пък, заради задкулисните договорки. "Да продължим да търсим решение при затворени врати, едва ли ще доведе до нещо разумно и нормално. Единственият начин е да започнем да си говорим пред очите на целия български народ", коментира още той пред медиите в Зала "Запад".

И предложи партиите да не номинират собствените си кандидати, а да предложи един-двама подходящи от другите парламентарни групи, "като търсене на някакъв мост".

Официален отказ дойде само от ГЕРБ-СДС, които предварително заявиха, че няма да отидат, защото мястото за избор на председател и изход от блокажа на НС е само пленарната зала, обясни Десислава Атанасова. ГЕРБ няма да ходи на среща, на която "вместо да се търси хляб, се предлагат зрелища". Според нея, парламентът е място за публични дискусии. Те трябва да се водят в пленарна зала, пред очите на всички и под герба на Народното събрание, коментира председателката на ПГ на ГЕРБ. Останалите партии просто не се появиха в Зала "Запад", като там не бяха забелязани и представители на бившите им коалиционни партньори от ДБ и БСП.

В същото време, в часа на насрочената среща от ПП все още течеше поредният кризисен Председателски съвет, на който партиите търсят изход от безпрецедентната ситуация, в която се оказа 48-ото НС - без председател.

"Продължаваме промяната" канят всички партийни лидери на консултации в парламента от 12.00 часа в Зала "Запад", обявиха на брифинг в кулоарите от партията час по-рано. Асен Василев уточни, че предложението е за публични консултации, които да се излъчват онлайн.

"За да можем да намерим начин да решим в конституционната криза заедно. И се надяваме да дойдат всички, защото това наистина е безпрецедентна криза. Те се спънаха в конституционното изискване над 50 процента в залата да ги подкрепят. Кризата е наистина безпрецедентна. Ние знаем, че е много трудно да се излезе от такава криза", коментира съпредседателят на ПП Асен Василев.

Снимка: БТА

"Единственият начин всички български граждани да са сигурни, че няма задкулисни договорки, е да видят, хората кото вземат решения, да присъстват там", добави другият лидер на ПП Кирил Петков. И покани да присъства и Бойко Борисов, ако пожелае, за да се съберат хората, от които зависи вземането на решения.

"Призовавам още веднъж в 12 часа всички лидери, пред очите на всички българи, без никакъв шанс за задкулисни договорки", апелира Петков.

 Извънредното изявление на ПП дойде, след като втори ден пленарната зала се спъва в избора на председател на Народното събрание. До изход от кризата не се стигна и днес, след като ПП снощи оттеглиха своя кандидат Никола Минчев. На балотаж по време на вота в залата останаха отново Росен Желязков, но вече заедно с Йордан Цонев от ДПС. Желязков получи 103 гласа, които обаче не са половината плюс един от присъстващите на заседанието и не са достатъчни, за да бъде избран.

На първия тур пък се явиха четирима депутати, които бяха повторно номинирани тази сутрин от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане". Малко по-късно от ГЕРБ дойде новината, че са готови и те да изтеглят своята номинация, само и само да бъде избран парламентарен шеф и Народното събрание да заработи.