Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев и лидерът на "Демократична България" Христо Иванов призоваха по време на брифинг в парламента българските граждани да излязат на нов протест днес пред сградата на Народното събрание срещу връщането на хартиената бюлетина. 

"Току-що разбрахме, че "хартиената коалиция" реши, че днес е денят, в който ще прокара хартиената бюлетина. Нека отново да кажем какво означава това-днес е денят, в който демократичният вот на всеки български гражданин ще бъде подменен. Днес е денят, в който отваряме отново вратата за 15% невалидни бюлетини. Днес е денят, в който отново отваряме всички гласове на Бургас, Варна и Пловдив взети заедно, да са по-малко от невалидните бюлетини, както по време на изборите през 2015 г. Днес е денят, когато изкривяването на демократичния вот кара цялата система да работи корупционно. От изкривени избори, откраднат вот и откраднати данъци до пари в чували, бюлетини в чували", коментира пред журналистите Кирил Петков.

Той призова всички български граждани, които уважават своя глас, да продължат да отстояват своите права.

"Ние ще продължаваме да се борим с вас в сградата, надявам се да ни подкрепите и извън сградата", заяви съпредседателят на ПП.

От своя страна Христо Иванов каза, че е щяло да има дебат, щяло да има комисия, щяло да има изслушване на всички аргументи, но това не се е случило.

"Не го видяхме това, видяхме лесно прокарване на това, което хартиената коалиция е решила. И наистина днес те са решили да прокарат това, което са си наумили, да скрепят своя съюз с връщането на хартиената бюлетина в един процес, който в никакъв начин не гарантира това да се случи по разумен начин с гаранции. Ако гражданите искат да подкрепят тези от нас, които в зала ще се борят против това нещо, денят е днес", лаконичен бе той.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов обърна внимание върху факта, че всичко се използва в тази игра.

"Използва се и Световното първенство по футбол. Разчита се от "хартиената коалиция", че голяма част от хората повече ги интересуват футболните мачове, а не по какъв начин ще гласуват. Аз мисля, че софиянци трябва да докажат обратното, така че разчитаме на тях", заяви Атанасов.

Съпредседателят на ПП Асен Василев каза, че ГЕРБ, ДПС и БСП са поставили хартиената бюлетина над законите, които трябва да се разглеждат в комисии.

"Над закона за бюджета, над това да наложим данък върху свръх печалбите на енергийните дружества и на Лукойл преди 5 декември, когато влиза дерогацията. Всичко това е по-малко важно за тези три партии от това да откраднат изборите с хартиена бюлетина. Ние ще направим всичко да попречим на този процес, защото това е кражба на вота на българските граждани и това е връщане обратно към чувалите на ГЕРБ. Чувалите с кеш от магистралите и чувалите с бюлетините. Надяваме се и българските граждани да не са съгласни с този план на мръсната машина за правене на избори", заключи Василев.