Истинският дарител на "Демократична България" Иван Тодоров определи в пост във Фейсбук размаханата разпечатка от ГЕРБ за дарението му от 100 лева като опит за скрояване на компромат и евтина пропаганда в стила на близките до тях кафяви медии. 

На пресконференция вчера Бойко Борисов заяви, че се подготвя непрозрачен избор за доставчик за машини за изборите, а ДБ лобира за конкретна форма. "Тази фирма е дарител на "Да, България". На втора пресконференция бе уточнено, че въпросният дарител се казва Иван Тодоров. Това име носи известният юрист мажоритарен собственик на "Сиела Норма" - фирмата доставчик на машините за гласуване. Той обаче отрече да е дарявал на партии изобщо. А днес се появи и истинският дарител Иван Тодоров. За него се знае, че е завършил компютърни науки в Софийския университет.

Ето какво написа той в пост във Фейсбук по вчерашния скандал с ГЕРБ:

"По стечение на обстоятелствата съм се сдобил с доста неоригинално име. Често получавам имейли по погрешка, а при нови регистрации потребителското име е винаги заето. Бъркаха ме с мафиотски бос с медицински прякор, бъркаха ме с бял хакер, обвинен в тероризъм, а наскоро и с вносител на машини за гласуване, търсещ да си осигури лоби срещу 100 лв.

За съжаление или за щастие, не съм нито един от горните, а просто човек, който вярва, че част от полученото трябва да се връща в полза на обществото. Затова понякога подкрепям със скромни суми идеи или каузи, в които откривам смисъл. Демократична България е една такава кауза, която, според банковото ми извлечение, на 20.09.2019 в 10:23 ч съм подкрепил със 100 лв.

Вчера разпечатка с този превод беше размахана на брифинг на ПП ГЕРБ с цел създаване на фалшиви новини, скрояване на компромат и евтина пропаганда в стила на близките до тях кафяви медии.

Уважаеми дами и господа от Политическа Партия ГЕРБ в парламента, в телевизора, в джипката, в хола в Банкя или някъде другаде. Жалко  е, че във вашия свят даренията и публичното финансиране винаги са свързани с корупция. Нелепи сте! Време е да си ходите! #оставка".

Междувремено лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в поредното си живо включване неглижира гафа на партията с Иван Тодоров и вместо да се извини, определи въпроса за "дреболия", на която опонентите му решили да обърнат внимание сред всичко, което казал вчера. Той не е коментирал и факта, че "Сиела Норма" поръча машините за гласуване още преди да е спечелила обществената поръчка за доставката им, а обяснението на ръководството й беше: "Такъв е животът, трябва да се рискува."