Законопроект на БСП предвижда определен процент български стоки да се продават в големите търговски вериги в защита на родното производство.

 "От няколко години провеждаме последователна политика за защита на българското производство. Това започна преди три години с промяна на Закона за търговските вериги. Уви още стоят проблемите пред българските производители и неравностойното им положение на пазара, тяхната неконкурентноспособност спрямо големите, които налагат условия и им извиват ръцете. Обсъдихме мерките в защита на българското производство. В нашия законопроект предвиждаме определен процент български стоки да се продават в големите търговски вериги." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща на ръководството на партията и парламентарната група с ръководството на Централния кооперативен съюз в София, съобщиха от от пресцентъра на партията.

На срещата е обсъден проектът на БСП "Визия за България", както и проблемите, свързани със сивата икономика.

"Кооперациите са изрядни. Те си плащат данъците, задълженията и осигуровките", смята Нинова.

На срещата е обсъден и очакваният да влезе през септември Закон за социална и солидарна икономика. От ЦКС са дали конкретни предложения за подобряване на закона.

"Готови сме да помогнем и да помолим за експертизата от ЦКС, за да ни помогнат в допълването на "Визия за България" в няколко направления - икономика, земеделие, социалната политика и др. Правим два работни екипа с тях, които ще работят по проекта. Поставили сме си срок до края на годината да проведем широки разговори с цялото общество", е казала още Нинова.

Според председателят на ЦКС проф. Петър Стефанов един от основните проблеми в защита на родното производство, дискутирани днес и разработени във "Визия за България, е добър подход, който ще начертае добрия път за развитие на българския бизнес за следващите няколко години.

Българският кооперативен бизнес модел не отстъпва по нищо на световния. Той е преодолял всичките сътресения във всичките икономически и политически форми, смята Стефанов.