Президентът Румен Радев ще бъде третиран като всеки български гражданин. След кацането си на Летище София премине тестване за коронавирус, а до излизане на резултата здравните власти ще го поставят под карантина. Това стана ясно на брифинг на здравния министър Костадин Ангелов.

Държавният глава попада в обхвата на епидемичните мерки, след като по-рано днес президентът на Естония обяви, че посещението му в страната е прекъснато, защото е бил контактен с носител на коронавирус. По-късно стана ясно, че болният е новият шеф на ВВС ген.-майор Димитър Петров. С официално съобщение от президентството пък подчертаха, че към момента на контакта, няма данни ген. Петров да е бил установен с вируса.

"На 16-и (бел.ред.-октомври) в петък президентът е бил в контакт с генерал Димитър Петров. На 18-и ген. Петров е с позитивен тест за коронавирус. По информацията, която имаме, знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната Емил Ефтимов за това, че е бил контактен с ген. Петров", обясни министър Ангелов.

След това той обясни и какво следва като процедура за президента, който е очакван да кацне днес в София заедно с придружаващата го делегация.

"Мерките са еднакви. Когато кацне, президентът попада в обхвата на заповедта. Като контактно лице, той ще бъде поставен под карантина, ще му бъде предложен PCR тест на летището и до излизане на резултатите ще бъде под карантина".

Костадин Ангелов отказа да коментира реакцията от естонска страна с обяснението, че отговаря само за здравните власти на територията на България.