По време на визитата тя ще открие посолство на България в Абу Даби - столицата на федералната монархия, съобщи пресцентърът на МВнР.

Целта на посещението е да се укрепи още по-силно взаимното доверие на фона на активизиращия се политически диалог между правителствата на двете държави, както и да се задълбочи сътрудничеството в сферата на сигурността, икономиката, високите технологии, туризма. Сред акцентите на разговорите е световното изложение ЕКСПО 2020, което ще се проведе в Дубай и на което България има готовност да участва.

Крачка към подобряването на двустранното сътрудничество е както многобройната българска общност в страната, наброяваща около 7000 души, така и откриването на българско посолство в Абу Даби. Въпреки че България и ОАЕ установяват дипломатически отношения на 19 октомври 1991 г., страната ни досега нямаше посолство в Емирствата. Това ограничаваше възможностите за развитие на политическите връзки между двете страни. Активизирането на контактите започна с откриването на генерално консулство на България в Дубай през 2001 г. През 80-те години на миналия век в Дубай е функционирал български търговски център, но неговата дейност е преустановена с решение на правителството от декември 1991 г.

В последните години отношенията ни с ОАЕ са все по-интензивни. Последната среща между дипломати от двете страни е от ноември 2017 г. Тогава в София на посещение бе делегация, водена от заместник-министъра на външните работи и международното сътрудничество на ОАЕ Султан ал-Шамеси. Гостите имаха срещи в министерствата на външните работи и на икономиката, както и в Българската търговско-промишлена палата. Целта бе да лобират за участие на България в ЕКСПО 2020.

Икономическите отношения също са във възход, като през 2017 г. стокообменът между страните е 202,5 млн. долара при 141,3 млн. долара положително салдо за България. На проведеното през 2015 г. в Дубай изложение на информационни и компютърни технологии GITEX 2015 16 български компании от бранша представиха свои продукти и услуги. През 2017 г. осем български стартиращи предприятия участваха в изложението за стартъпи Gitex Technology Week.

Година по-рано шест български компании от хранително-вкусовия бранш участваха в специализираното световно изложение Gulfood 2016. Българска компания сглобява бормашини в рамките на смесено предприятие в свободната икономическа зона "Джабел Али" в емирство Дубай. Инвестициите от ОАЕ у нас за периода 1996-2017 г. възлизат на 89,24 млн. евро. Това нарежда Емирствата на 37-о място по размер на преките чуждестранни инвестиции у нас и дава перспективи за развитие.

В последните години има добри перспективи и за сътрудничество в туризма. От 2013 г. между София и Дубай има редовна авиолиния, по която оперират две нискобюджетни авиокомпании. Подписването на споразумение между ЕС и ОАЕ за отпадане на краткосрочните визи за техни граждани е допълнителна предпоставка за растеж в броя на туристите, подчертаха от Външно министерство.