В Брюксел днес бе открита последната за годината двудневна среща на Европейския съвет, която е от ключово значение за утвърждаването на многогодишната финансова рамка на блока и Фонда за възстановяване на икономиката след пандемията от Ковид-19, предаде Франс прес.

Вижте снимки >>

Държавните и правителствени ръководители на 27-те страни членки запазиха минута мълчание в памет на един от архитектите на европейската интеграция - бившия френски президент Валери Жискар д'Естен, починал на 2 декември.

Това е първата присъствена среща на Европейския съвет за последните два месеца заради пандемията от коронавируса и се очаква тя да се проточи, поради няколко сложни въпроса в дневния ред, чието предварително обсъждане влезе в задънена улица, отбелязва ТАСС.

Един от тях е приемането на седемгодишната финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г. на стойност 1,07 трлн. евро и на Фонда за възстановяване, възлизащ на 750 млрд. евро. Ако бюджетът и фондът не бъдат приети на тази среща на Европейския съвет, страните членки ще получат малко над половината от планираните за 2021 г. средства от бюджета на ЕС. В този случай блокът ще трябва да се задоволи с временен бюджет, който е структурно сходен с бюджета за 2020 г., без допълнителния фонд за възстановяване, посочва ТАСС.

Преди началото на срещата председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази надежда, че европейските лидери ще намерят решение на ветото на Унгария и Полша върху бюджета на ЕС и възстановителния план от пандемията с Covid-19 тази вечер.

"Радвам се, че постигнахме важен пробив, както и че механизмът за обвързването на европейските средства с върховенството на закона остава непроменен", каза Фон дер Лайен.

"Близо сме, но още не сме стигнали до финалната права", подчерта от своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Преди началото на срещата на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов също изрази надежда, че до часове бюджетът на ЕС ще бъде приет.

Втора сложна тема на срещата са действията на Турция в Средиземно море и обещаните във връзка с това нови санкции по отношение на Анкара, за които засега също не е постигнат ясен компромис между страните членки, съобщи дипломатически източник.

Най-накрая, трети въпрос, решаването на които изглежда най-сложно, засяга излизането на Великобритания от ЕС и по-точно споразумението за двустранните отношения след Брекзит. Всички поставени от страните крайни срокове за сключването на такова споразумение вече са изтекли.

Единствената тема на срещата, по която има пълна яснота, са икономическите санкции срещу Русия, които, както се очаква, ще бъдат продължени с още шест месеца.

Премиерите на Естония и Хърватия - Юри Ратас и Андрей Пленкович не пристигнаха на започналата днес среща на Европейския съвет, съобщи източник от кулоарите на форума, цитиран от ТАСС.

"Юри Ратас и Андрей Пленкович няма да могат да присъстват", каза той.

Според цитирания дипломатически източник Пленкович ще бъде представляван на срещата от словенския премиер Янез Янша, а Ратас - от премиера на Латвия Артурс Кришянис Каринш.

Премиерите на Естония и Хърватия съобщиха по-рано, че са се самоизолирали след контакт със заразен от коронавирус.