Посланикът на България в Р Северна Македония Ангел Ангелов заяви пред БНТ, че отношенията между двете страни безспорно не са блестящи в момента. По негови наблюдения всеки политик, обществен анализатор или медия добавя нещо свое по темата за България и Договорът за добросъседство като по този начин се скрива същността на проблема.

Той обясни, че се говори изключително емоционално по темата за България.

Посланик Ангелов съобщи, че има различни инциденти и случаи, за които има сигнали за недобро отношение към българската общественост в западната ни съседка. Има запалено знаме, припомни посланикът. Той увери, че се следи много внимателно развитието по случая. Идентифицирани и задържани са извършителите.

В интернет има и различни групи, които призовават към насилие. От българска страна сме сезирали Министерството на вътрешните работи на Р Северна Македония да предприеме действия.

Появи се информация за ново изискване за автомобилите с българска регистрация, които пребивават повече от шест месеца на територията на Р Северна Македония да сменят регистрацията си. Оказва се, че над 80% от автомобилите са с българска регистрация.

"Този въпрос също ще го следим внимателно", увери Ангелов.