Според дипломата, популярността на тези сериали се дължи на сходните ни култури. Арамаз каза пред журналисти в отговор на въпрос, че новините на турски език по БНТ са въпрос на българската страна, но според него програмите на турски по националната телевизия имат символично значение, предаде БТА.

Това е едно доказателство за толерантното отношение на България, която е членка на ЕС, посочи той и допълни, че турски държавен канал например излъчва 24-часова програма на кюрдски език.
Миналата седмица "Атака" заплаши с протести, ако не се свалят новините на турски език от БНТ.

Арамаз изпитвал огромно уважение към българския народ и към историята на страната ни. По думите му, икономическите отношения били доста задоволителни, а културните взаимоотношения продължавали да се развиват.
На въпрос той коментира, че турската страна осъзнава, че включването на България в Шенген е един от приоритетните въпроси. За да могат да бъдат изпълнени всички необходими критерии, турската страна също полага необходимите усилия, смятаме, че сътрудничеството на българо-турската граница е на задоволително ниво, каза посланикът.

"Ако се създадат етнокултурни телевизионни програми, те биха били много полезни и образователни за всички етноси. Познанието за литературата и поезията би било поучително и много полезно", коментира и Рашидов.
Той обяви, че се подготвя споразумение с турската страна за по-активен културен обмен.

Междувременно лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че очаква ГЕРБ да свалят новините на турски език по националната телевизия. Така управляващите ще докажат, че "заслужено" са заели мястото си в ЕНП, коментира той. Заплахите на "Атака", по думите му, ще дадат резултат.

В събота турският вицепремиер и държавен министър Бюлент Арънч заяви, че ксенофобските действия на някои български политици създават силно безпокойство в Турция. На среща с делегация от представители на ДПС Арънч споделил, че ксенофобските настроения, които някои български политици насаждат сред населението, предизвикват сериозна тревога.
Български политици съзнателно подклаждат омраза към Турция
и турския народ от миналото до наши дни, смята турският политик.