Това заяви президентът Румен Радев, който днес проведе среща с посланика на Великобритания Ема Хопкинс на „Дондуков“ 2.

"Великобритания е стратегически партньор на България в Европа и съюзник в рамките на НАТО", заяви още той, цитиран от своя прессекретариат .

По време на разговора държавният глава изрази увереност, че независимо от излизането на Обединеното кралство от ЕС, София и Лондон ще продължат ефективното си сътрудничество в ключови сфери на взаимен интерес: отбрана, миграция, борба с тероризма, реформата в правосъдието, икономика и инвестиции.

Той сподели очакванията на България, че след Брекзит, ще бъдат гарантирани всички права на сънародниците ни, които живеят, учат и работят във Великобритания.

Още вчера Хопкинс заяви пред журналисти, че Лондон планира да даде статут на постоянно пребиваващи на българите, които вече живеят и работят в страната.

Радев и Хопкинс бяха единодушни, че приемането на дългосрочни мерки за защита на европейските граници и борбата срещу нелегалния трафик са в интерес на всички европейски държави.

Водещ акцент по време на срещата бяха усилията на България за предприемането на ефективни мерки за борба с корупцията.

Посланичката сподели опита на Великобритания по отношение на превантивните действия и прозрачността в процеса на възлагане и реализация на обществени поръчки, включително и опита на компании със седалище в Обединеното Кралство при участие в търгове в България.

По думите на държавния глава борбата с корупционните практики трябва да се случва в реално време, а не постфактум. Радев изрази убеденост, че законодателните мерки за противодействие на корупцията трябва да засилят капацитета за навременно разкриване, разследване и пресичане на корупционни схеми и санкциониране на извършителите. Според него особен акцент следва да се постави по отношение на прозрачността и отчетността на обществените поръчки.

По време на разговора беше отбелязана и ролята на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия за България преди утрешния пореден доклад на Брюксел.

Ема Хопкинс и Румен Радев обсъдиха също така подписаното тази седмица споразумение за Постоянно структурирано сътрудничество (ПЕСКО) в сферата на отбраната между над 23 държави членки на ЕС. Двамата се съгласиха, че това сътрудничество трябва да оптимизира разходите за отбрана на държавите членки и развитието на техния отбранителен потенциал.