За поредна вечер майките на деца с увреждания и граждани се събраха пред Министерския съвет с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Протестиращите майки обявиха, че протестните им действия ще продължат, докато вицепремиерът не се оттегли от поста.

Кръстовището на бул. "Тодор Александров" и бул. "Мария Луиза", което бе блокирано за минути, вече е проходимо.

Припомняме, че до напрежението се стигна след изказване на Симеонов, в което той нарича майките "кресливи жени, които спекулират с децата си, и манипулират обществото, като изкарват уж болните си деца в пек и в дъжд".

По-късно той обясни, че смисълът на изказването му е бил, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството приело законопроект и удовлетворило всички искания на майките. И заяви, че в семейството му има човек с тежка инвалидност, за когото полага грижи, "но никога няма да изкара на показ, за да постигне политическа цел".

Последва извънреден брифинг, на който той призова организаторите на контрапротест в негова защита да се откажат от тази инициатива.

След проведен Коалиционен съвет на Патриотите Валери Симеонов излезе и поднесе своите извинения.

"Поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване. По никакъв начин не съм целял да обидя когото и да било", каза Симеонов.

Междувременно с решение на правителството вицепремиерът Валери Симеонов бе освободен като председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС и председателството на Съвета се поема от вицепремиера Томислав Дончев.

Въпреки всичко обаче майките са категорични, че протестите няма да приключат, докато Валери Симеонов не подаде оставка и определиха действията на правителството като замазване на очите.