Президентът Росен Плевнелиев, Соломон Паси, Елена Поптодорова, общественици и организации предлагат членството на България в Европейския съюз и НАТО да се запише в Конституцията, както и да се забранят референдуми за напускане на евроатлантическите структури. Предложението си те вече са отправили писмено до политическите сили в парламента.

"Войната в Украйна постави по съвсем различен начин отношенията в света. Искаме външната част, сигурността на страната, отношенията ни с ЕС и НАТО да бъдат изречени ясно и еднозначно в Конституцията. Нарастват признаците на желание на определени групи, поддръжници на Кремъл, да поставят под съмнение този статут на България", аргументира инициативата по бТВ бившата ни посланичка в САЩ.

"Нека позволим Народното събрание да е институцията, където се решават такива въпроси, а не на улицата", посочи тя.

Тя обясни, че идеята на тримата политици и евроатлантици е не да попречат на допитването до народа, а да го ограничат като тематика.

"В никакъв случай не става дума за забрана на референдума като инструмент на демокрацията. Позовавам се на съществуващия текст в Конституцията, който не допуска провеждане на референдуми по теми като еврото. По тези въпроси се работи и с класифицирана информация", добави тя.

"Какво чакаме днес - да видим докъде ще стигнат разговорите на Владимир Путин и Ким Чен-ун със специалния му влак. Последната им среща беше през 2019 година. Тогава Путин смяташе, че е посредник между Северна Корея и Запада. В момента Путин извършва тотално преобразуване на външната политика на Русия. Ако ние сме поддръжници на Кремъл, ние сме обричаме на раздвоение между настоящия ни статут и неясна структура от организации - БРИКС, Северна Корея, Беларус, "глобален Юг", допълни Елена Поптодорова.