Клетвата на 45-я български парламент ще се състои в старата сграда на Народното събрание. За това се договориха представители на формациите, които влизат в новия състав на законодателния орган.

Предложението е дошло от Тошко Йорданов от "Има такъв народ". "За" такова решение са се обявили всички парламентарни групи без тази на ГЕРБ.

"ГЕРБ загубиха първото гласуване. Първото заседание ще бъда в сградата на Народното събрание с надпис "Съединението прави силата", съпредседателят на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова, цитирана от БНР.

След въпрос какви са били мотивите "против" тя посъветва журналистите: "Питайте представителите на ГЕРБ".

Договорено е да бъде спазена традицията и заседанието да бъде председателствано от най-възрастния депутат - Мика Зайкова от "Има такъв народ". Тя ще ръководи работата на Народното събрание до избирането на председател.

Ще се гласува явно, с вдигане на ръка. В старата сграда новите народни представители ще положат клетва на 15 април, а тези, които са под карантина, ще се закълнат онлайн. Освен лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, още двама представители на партията са под карантина.

На първото заседание ще бъде излъчена и комисия, която да изработи нов правилник.

Политическите сили имат срок до понеделник да внесат свои предложения. На продължилата близо два часа среща не са обсъждани имена за нов председател на парламента, но участници в нея коментираха, че това най-вероятно ще е Ива Митева от "Има такъв народ".

Решено е всяка парламентарна група да излъчи по една номинация за зам.-председател.

Разпределени са и местата в залата, като най-вдясно ще бъдат от "Демократична България", а най-вляво - БСП.

Предстои народните представители да гласуват дали и останалите заседание на 45-ото НС да се провеждат на площад "Народно събрание", съобщи Мария Капон от "Изправи се! Мутри вън!" пред bTV.

По-рано български интелектуалци се обявиха заседанието на новия 45-и парламент да бъде открито в старата сграда на Народното събрание. Сред тях са писателят акад. Антон Дончев, историкът акад. Георги Марков, професорът по международно право Нина Дюлгерова и други.

"Нашият призив в момента, на който аз станах изразител, е поне да бъде открито заседанието и клетвата на депутатите да стане там, където ѝ е мястото и в крайна сметка да се върне работата на парламента в основната сграда. Мен лично ме обижда, предполагам, че и много хора, това, че символ на парламента вече е Партийният дом - едно изключително неуважение към историята", каза пред БНР историкът проф. Пламен Павлов.

По думите му преместването на законодателния орган остава необосновано. "Ние не чухме нито едно смислено обяснение защо трябваше да се премести залата на парламента. Самият ремонт и преустройството на залата "Света София" според мен е естетически шок", посочи Павлов.

"Първото заседание ще е в старата сграда, след това новото ръководство ще реши дали ще заседаваме само там оттук нататък, само тук, дали временно. Първо трябва да се закълнем като народни представители и тогава можем да правим всякакви други предложения", обясни Кристиан Вигенин от БСП.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че партията е подкрепила предложението първато заседание да се проведе в новата сграда и допълни, че все още нямат предложение за зам.-председател за НС.

"Взехме решение относно организиране на първото заседание на НС на 15 април, всичко ще бъде организирано адекватно, така че 45-тото НС да започне да работи възможно най-скоро, в първия ден, с уточнен дневен ред, така че на 15 ще видите", обясни Надежда Йорданова от "Демократична България".

Преустройството на зала "Света София" в бившия Партиен дом струва малко над 23 млн. лв. - 23 039 041 лв. Над главите на депутатите трябваше да има стъклен покрив за почти един милион лева - с допълнително затъмнение, за да се ограничи пряката слънчева светлина.

В 45-ия парламент влизат 6 партии, чиито народни представители ще бъдат групирани в парламентарни групи. Най-голяма ще бъде тази на ГЕРБ със 75 депутати, следвана от "Има такъв народ" с 51, БСП с 43, ДПС с 30, "Демократична България" с 27 и "Изправи се! Мутри, вън!" с 14.