"Ще направя всичко възможно за връщането към нормалните и стабилни отношения между Полша, Русия и Украйна", заяви  Схетина - приемник на Радослав Шикорски, който беше известен с твърдата си подкрепа за Киев и критиките към Москва за участието й в украинската криза.

Поляците трябва да са убедени, че нашата политика на изток им дава гаранции за сигурност. Хората очакват това от правителството и външния министър, каза Схетина пред в. "Полска", цитиран от Франс прес и БТА.

Новото правителство начело с премиера Ева Копач, в чийто състав влиза Схетина, вчера положи клетва пред президента Бронислав Коморовски.

Вижте снимки >>

Полша няма да се ангажира във въоръжения конфликт в Украйна и няма да й доставя оръжие, заяви миналата седмица Ева Копач.

"Смятам, че не бива да бъдем активни участници в този въоръжен конфликт", каза тя, но подчерта, че Полша ще се включи във всички общи инициативи на Европейския съюз за оказване на помощ на Украйна.

"Полша трябва да се държи като благоразумна жена. Най-важни са нашата сигурност, нашата страна, дома и децата ни", изтъкна Ева Копач.

"Това не значи, че ще бъдем изолиран глас в ЕС. Напротив, ако голямото европейско семейство реши да помогне на Украйна, ние категорично трябва да участваме", добави тя.