Такава според "Сега" е равносметката от гръмко обявената в последните дни от предишния мандат на ГЕРБ операция за борба с битовата престъпност по селата.

Всекидневникът съобщава данните от отговори, които е получил от МВР по Закона за достъп до обществена информация.

Операцията е приключила тихомълком в началото на април с уволняването на новоназначените. Основните й цели - полицай във всяко населено място и повече униформени на улицата, изобщо не са изпълнени.

Тримесечната операция бе обявена през януари от тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова на последното заседание на кабинета "Борисов 2".

Тогава правителството дори отпусна допълнително 7 млн. лв., които трябваше да се похарчат за нови коли, както и за повече гориво, за да могат полицаите да обикалят повече малки населени места.

Друга идея беше да се назначават пенсионирани полицаи, които да пазят сградите на МВР, и така на улицата да излезе повече униформен състав.

За три месеца МВР е изхарчило близо 1,2 млн. лева за горива, ремонти, командировки и т.н.. На въпроса с колко километра са увеличили обходите си полицейските патрули, от ведомството отговарят: "Не се обработва информация по посочения критерий".

По същия начин се отговаря и на питането дали старите коли са пренасочени към малките населени места, каквато бе идеята през януари.

Уклончиво се отговаря и на въпроса осигурено ли е полицейско присъствие навсякъде:

"Създадена е организация за осигуряването на допълнителни сили и средства по отдалечените места с цел подобряване на работата по противодействие на посегателствата спрямо собствеността на гражданите - кражби и грабежи, и за осигуряване на 24-часовото полицейско присъствие в тези райони".

Като предизборна димка от страна на ГЕРБ изглежда и обещанието за назначаване на пенсионирани полицаи. За да се случи това, бе променен и Законът за МВР. Лично премиерът Бойко Борисов се хвалеше с това:

"И сега над 1000 души се подготвят в Симеоново, в други места, където да натрупат необходимата подготовка, за да станат полицейски служители".

Истината е, че по този начин са назначени едва 484-ма души. Не се знае каква част от тях са пенсионирани служители.

Акцията на ГЕРБ повтори акцията на БСП от 2014 г., когато жандармерията бе пратена по селата, за да се бори с битовата престъпност. Няколко месеца по-късно полицаите тихомълком се прибраха. Желанието на ГЕРБ да се справи с този вид престъпност трая още по-кратко.

Пълният текст е публикуван тук