"Отливът на доверие спрямо ГЕРБ не се обръща в политически капитал за БСП", това коментира политологът от изследователски център "Тренд" Димитър Ганев пред БНР. 

"При спада на ГЕРБ не се вижда ръст на БСП, а на други партии... Много трудно би могло да има конфигурация без ГЕРБ и БСП в следващия парламент", добави той.

По повод сътресенията в левицата Ганев коментира:

"Единна партия е сложно понятие за БСП. Противореченията няма да спрат, но ще бъдат туширани заради изборите". 

По думите му в партията е настъпила "голяма промяна, за която не се говори достатъчно":

"Имаше една вътрешнопартийна нехомогенна опозиция спрямо Корнелия Нинова. Тя успя да извоюва пълна победа над тази опозиция. Промяната идва оттам, че има вътрешнопартийна опозиция, консолидирана около Кирил Добрев и е единствената в партията".

Според политолога, разглеждайки протеста през последните два месеца, се вижда натрупана умора и има щета върху мащаба.

"Организаторите правилно смениха тактиката с великите народни въстания. Ако беше останал ежедневен напън, щеше да се превърне във фоново събитие, което не води до политически последствия. Да не стане с Великите народни въстания същото и те да станат безинтересни. Ако този инструмент започне да не работи, организаторите ще трябва да мислят за промяна. Това ми се струва вече изчерпано... Чакат се грешки и от двете страни. Властта се опитва да уморява протеста, и до голяма степен успява, той намалява като мащаб, но ако направи някоя голяма глупост, може да възбуди нова вълна от протести. Нов скандал би предизвикал нов импулс, който може да бъде застрашителен за властта", каза още Димитър Ганев.