Номинираният за премиер на Румъния Дачиан Чолош не успя да спечели вот на доверие в парламента за предложеното от него центристко правителство на малцинството на Съюз за спасение на Румъния (ССР), което удължава политическия блокаж в момент на нарастващ брой случаи на КОВИД-19, предаде Ройтерс.

Румъния - една от най-бедните страни в Европейския съюз, се намира в политическа парализа, откакто воденият от либералите кабинет беше свален с вот на недоверие на 5 октомври, което застрашава икономическото възстановяване от пандемията и усилията за намаляване на огромния дефицит в период на растящи цени. Същевременно епидемичната ситуация в страната се влошава, като вчера бяха регистрирани рекорден брой новозаразени и смъртни случаи.

Съгласно конституцията президентът Клаус Йоханис трябва да направи нова номинация след консултации с парламентарните партии, вероятно от редиците на Национално-либералната партия (НЛП), посочва Ройтерс.

Проектокабинетът на Чолош получи 88 гласа "за" и 184 гласа "против" на тайно гласуване, предаде Аджерпрес. За одобрението му бяха необходими най-малко 234 гласа "за". Бившите коалиционни партньори на Чолош НЛП и Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) се въздържаха от гласуване, а опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) гласува против, пише сайтът Зиаре.

"Парламентаристите отхвърлиха единственото решение, което имаше на масата", заяви Чолош след вота.

Бившият еврокомисар по земеделието и бивш премиер технократ в периода 2015-2017 г. прибегна до съставяне на еднопартийно правителство, след като преговорите за възстановяване на предишната коалиция с НЛП и ДСУР се провалиха.

Центритската коалиция на временния премиер Флорин Къцу се разпадна по-рано този месец, след като ССР изтегли министрите си от кабинета след спор за фонд за регионални инвестиции, което доведе до загуба на парламентарното мнозинство, напомня Ройтерс.

НЛП, ССР и ДСУР контролираха общо 57 процента от местата в парламента.

Къцу заяви след днешния вот, че "НЛП се ангажира със започване на дискусии с всички политически сили за бързо създаване на мнозинство", с изключение на националистическата Алианс за единство на румънците.

Ако и втората номинация на президента Йоханис не успее да спечели вот на доверие в парламента, президентът може да разпусне законодателния орган и да свика предсрочни избори, което обаче е малко вероятен сценарий, отбелязва Ройтерс.