Това заяви пред журналисти днес полковник Йордан Йорданов, заместник-директор на дирекция "Съвместни съоръжения и координационни дейности" в Министерството на отбраната.

Там вече са транспортирани 15 бойни машини "Брадли", както и различни типове автомобилна и спомагателна техника. Очаква се да пристигнат и 12 танка на американската армия, отбеляза БТА.

Разполагането на техниката е в рамките на инициативата на САЩ за осигуряване и гарантиране на сигурността в Европа, както и част от операцията на НАТО "Atlantic Resolve".

Машините ще участват в редица учения и подготовки на територията на България, както и на Румъния, Унгария и Полша. Техниката се разпределя по държавите, като всяко едно формирование провежда съвместни подготовки и учения с българската армия и с трети страни.

Тренировките на полигон "Ново село" ще започнат през следващия месец със стрелби и различни тактически действия. Близо 120 души от американската армия ще участват в подготовките.

Вижте снимки >>

През юли ще започне голямо учение съвместно с НАТО "Сейбър гардиън", като тогава числеността ще нарасне значително. То ще започне от Германия, като формирования на американската армия ще бъдат предислоцирани през Унгария, Румъния и България.

Кулминацията на учението ще бъде в България, когато се очаква присъствието на около 5000 военнослужещи от различни държави.

Главната ни цел е да създадем партньорство с българските военни сили, както и да подсигурим сътрудничеството ни с НАТО, заяви подполковник Джейсън Сабат, командир на батальон. Те ще останат в България девет месеца преди следващата ротация на военнослужещи.