Той коментира резултатите от проверката на прокуратурата по сигнала за незаконно подслушване в МВР.
Няма разпореждания от мен като министър на вътрешните работи за нерегламентирано използване и прилагане на СРС-та, заяви пред журналисти по-късно през деня Цветан Цветано в град Долна баня. „Аз съм благодарен от бързата реакция на прокуратурата след внесения сигнал. Удовлетворен съм, че няма доказване за незаконно разпореждане за подслушване, което да е извършено по разпореждане на министър Цветанов”, посочи той.

По-рано днес от държавното обвинение заявиха, че по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за подслушване на политици и бизнесмени са разкрити липса на контрол върху техниката, възможност за злоупотреби, незаконно използване, а оттам и предпоставки за порочна практика и за незаконно подслушване. Ексминистърът ще бъде проверяван за неупражнен контрол. Разследват се четирима висши служители на Дирекция "Оперативни технически операции" (ДОТО).

Предпоставки е едно, доказателство е друго, каза в отговор Цветанов, цитиран от "Фокус":

"Извършена е проверка в много кратки срокове на този етап и на база на тази констатация, която има от тази проверка, е образувано досъдебно производство спрямо длъжностни лица, които имат пряко отношение към контрола, който трябва да бъде осъществяван."
 
"Когато се докаже, че бившият вътрешен министър 2009-2013 г. е разпореждал за незаконно използване на СРС-та, ще се оттегли от политиката, и ще си понесе наказателната отговорност. Когато вече се потвърждава, че това не е вярно и, че неговото твърдение (на Сергей Станишев - бел. ред.), което е отправил лично към мен, е лъжа, искам да призова Станишев да излезе и публично да се извини за това, което каза. Той нямаше смелостта да заяви, че ще се оттегли от политиката", коментира Цветанов.

Във връзка с изчезването на записи от специлизирания автомобил, Цветанов каза: "Аз не мога да твърдя, защото не знам и не боравя с тези доказателства от данните на прокуратурата".

Той се притеснява дали заедно с Бойко Борисов не са незаконно подслушвани по време на предизборната кампания.

"Самият факт, че за този сигнал, който Сергей Станишев внесе при главния прокурор, преди това Алексей Петров лансира в публичното пространство, че се очакват големи скандали относно използването на СРС - направете си връзката кой къде и какво е правил в тази държава, коментира зам.-шефът на ГЕРБ.
 
Той поиска Станишев да каже къде са докладите с гриф "класифицирана информация", които изчезнаха по негово време. 
"Той не обслужва ли и не обгрижва ли организираната престъпност, когато е предоставил тази информация? Защото, след като не е намерена, значи тя е в ръцете на организираната престъпност", смята Цветанов.

"Ако ГЕРБ спечели изборите и премиерът бъде натоварен с мандат, а той ще бъде определен от ГЕРБ за премиер, и ако прецени, че мога да бъда отново министър на вътрешните работи, ще окажа пълно съдействие за реализирането на тези нови нормативни уредби, които са предадени като пакет от законодателни промени от прокуратурата", зарече се бившият министър.

По думите му в момента много политически партии смятат, че могат да използват прокуратурата като инструмент в тази кампания.
"Искам да се обърна към всички тези партии, които днес светкавично са дали пресконференции (БСП, ДПС и "Атака" поискаха той да не участва в изборите и бъде разследван - бел. ред.): какво направиха те, за да променят този режим на работа на СРС, докато бяха управляващи? Имаше СРС, които бяха прилагани към кандидата за депутат Иса Бесоолу и беше подслушван Лютви Местан. Тогава министър на вътрешните работи беше Михаил Миков, заяви Цветанов.
 
Позицията на ГЕРБ 
Цветан Цветанов в качеството му на министър на вътрешните работи не е разпореждал незаконни подслушвания. Това се посочва в декларация на ПП ГЕРБ до медиите.
Убедени сме, че българската прокуратура, както и всички български институции не бива да се използват за инструмент в предизборната кампания. За нас е недопустимо да се води предизборната надпревара с компромати, инспирирани скандали и агентурни методи, се посочва още в декларацията.

От ГЕРБ настояват за максимално разширяване на периода на прокурорската проверка след като Прокуратурата е установила, че липсват ясни правила за работа на СДОТО. Те призовават за повече решимост от страна на главния прокурор, за да стане ясно как са били използвани СРС-тата и как е работила службата при всички предишни политически ръководства на МВР.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Виновен ли е Цветанов за подслушването?