Военнослужещите от 35-ия контингент се върнаха от участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" и бяха посрещнати от министъра на отбраната Красимир Каракачанов в правителствения сектор на Летище София.

С голям транспортен самолет на Военновъздушните сили на САЩ се прибраха 158 военни. Щастлив съм, че всички, които заминаха, се върнаха живи и здрави, каза министърът на отбраната пред журналисти. Той им е пожелал това при изпращането на контингента през януари в Смолян. Инциденти няма, всичко е минало спокойно, разбира се - с всички тегоби на службата и носенето на подобна мисия в страна като Афганистан, която е пълна с рискове.

Обща снимка, току-що стъпили в родината на

Снимка: БТА

По оценките, които дават и нашите партньори, подготовката на военнослужещите ни, които отиват на мисия в Афганистан е на много добро ниво, каза Каракачанов. Попитан за ракетните атаки, които се случват там, министърът отбеляза, че Афганистан е може би най-рисковото място за международните контингенти, като всеки ден в някоя част на страната има атентати и нападения, жертви. Въпреки всичко мисията им завърши успешно, надявам се и техните колеги, които ги смениха, да се върнат живи и здрави след няколко месеца, каза министърът.

Рейнджърите слизат от американския самолет

Снимка: БТА

Той беше попитан за коментар и по вътрешнополитически теми - дали са се изгладили поредните разногласия в коалицията и ще ходи ли и той на Слънчев бряг за шума, където на проверки тръгнал и Волен Сидеров.

Рейнджърки: време за селфи на българска земя

Снимка: БТА

Голямото нещо днес е връщането на нашия контингент, заяви Каракачанов и добави, че вътрешнополитическите теми минават и заминават, а работата му като министър на отбраната е да подсигури военните ни, които отиват на мисии, в тяхната подготовка и екипировка. На море на Слънчев бряг не ходя, добави той. Каракачанов смята, че проблемите в коалицията не се задълбочават.

Красимир Каракачанов посреща рейнджърите на летището

Снимка: БТА

На въпрос дали от ДАНС са му изпратили информация за това кой създава слуховете, свързани с военни самолети и бежанци, Каракачанов каза, че не е получил все още. Той добави, че е поставил един въпрос, чийто отговор е знаел предварително. Някои от вашите колеги имат и записи на това как лидери на една или друга политическа партия обясняват на хората в тези региони, че животните им се избиват, за да бъдат прогонени оттам и да бъдат населени чужденци - неслучайно казах тези неща. Все пак това ми е работата, като вицепремиер по сигурността да бъда информиран. Видяхте, че нещата не са такива, тази излишна политическа истерия не я разбирам. Да, в опозиция си, искаш да докопаш властта - чудесно, само че недей да създаваш подобна ситуация, при която на практика рушиш държавността, вярата и уважението на институциите. Бори се по всякакви други начини - с инициативи, с идеи, с каузи, защитавай ги, недей да създаваш измислени проблеми, каквито не съществуват, коментира Красимир Каракачанов, цитиран от БТА.