Срещата на президента с патриарха се проведе на "Дондуков" 2 и бе закрита за медиите.

"От името на целия български народ - добре дошли. Убедени сме, че посещението ви ще допринесе за културните и духовни връзки между нашите два народа". Това заяви президентът Плевнелиев при посрещането на руския патриарх в президентството.

Патриарх Кирил посочи, че българи и руснаци споделят общо религиозно и културно наследство. "Делото на Кирил и Методий поставя основите на културната идентичност на българския, на руския, както и на другите славянски народи, а първите мисионери в Русия, носители на новите християнски ценности, са българските духовници", подчерта руският патриарх. Той добави, че именно тези културни и духовни връзки оцеляват през вековете, те са в основата на масовия героизъм на руските войници през Освободителната война (1877-1878 г.), и са живи и днес.

Росен Плевнелиев отбеляза, че през последните 20 години вярата и християнските ценности заемат все по-важно място в живота на българското семейство и обществото, за което безспорен е приносът на Българската православна църква. Изразена бе надежда, че установените добри традиции между двете православни църкви в утвърждаването на християнските добродетели ще продължи и занапред.

Руският духовен водач е придружен от делегацията, която пътува с него. На срещата в президентството бяха и представители на Българската православна църква. Сред медиите, които отразяват срещата между патриарх Кирил и българския президент от руска страна, са представители на Информационна агенция ИТАР-ТАСС, РИА "Новости", програма "Вести" на телевизионен канал "Русия" и от двата вестника "Известия" и "Комсомолская правда".

Негово Светейшество Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил се срещна и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В началото на срещата руският патриарх подари на Цецка Цачева книгата "Предстоятель" и инкрустирано с обков великденско яйце. Тя му подари картина на Гложенския манастир, нарисувана от троянския художник Цвятко Дочев. Волен Сидеров дари на патриарх Кирил икона на Свети Иван Рилски.

След срещата Цецка Цачева показа на руския патриарх пленарната зала на българския парламент и разказа накратко историята на Народното събрание.

 Борисов излезе лично да посрещне пред Министерски съвет руския патриарх.
Двамата са обсъдили добрите връзки между българската и руската православни църкви. "Вие сте млад, енергичен и действате със здрава ръка", е казал по време на срещата патриарх Кирил и е пожелал на Борисов Бог да е с него, посочват от пресслужбата на премиера.

В хода на разговора министър-председателят и руският патриарх са се обединили около мнението, че нравственото възпитание и вярата в човешките ценности и добродетели трябва да бъдат в основата на човешките отношения. Премиерът Бойко Борисов е подарил на патриарх Кирил сребърен обков на Черепишкото Евангелие. Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, от своя страна, също направил подарък на българския правителствен ръководител - позлатено пасхално яйце със скъпоценни камъни. 

Патриарх Кирил е гост на Българската православна църква и е в България по покана на Негово Светейшество патриарх Максим и Светия Синод на БПЦ.

Патриархът вече е на посещение в Пловдив. Той бе посрещнат от официалните гости и пловдивския митрополит Николай, както и от кмета на града Иван Тотев, и областния управител. Патриарх Кирил поздрави хората с „Христос Возкресе” и поднесе венец пред паметника на руските освободители. Той ще поднесе венец и пред паметника на Альоша. Венци поднесе и пловдивският митрополит Николай. Оттук патриарх Кирил ще отиде в градинката на площад „Джумая”, където са се събрали стотици миряни. Препълнен е митрополитският храм „Света Марина”, както и съседните улици около храма.

Кулминацията на руската визита ще бъде в неделя, 29 април, когато в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София ще бъде отслужена съборна света литургия.