Росен Плевнелиев отправи апел към премиера Кирил Петков да се разграничи от настоящия държавен глава Румен Радев. Това се случи по време на публична дискусия на тема "Ролята на политическото слово" в Софийския университет, в която участва заедно заедно с Георги Първанов.

"Конституцията е обърната с главата надолу. Изключително ненормална ситуация. Дясната ръка на президента Радев е министър на отбраната, лявата му ръка е негов министър на вътрешните работи. Министърът му на външното министерство не знаеше къде е сградата на външното министерство. Министърът на финансите е служебен негов министър. Затова апелирам към премиера Кирил Петков колкото може по-скоро да се дистанцира от всякакви влияния на силния човек на деня - президента Радев."

Той призова премиера да даде и ясен срок, че страната ни ще влезе в еврозоната до 2 години. "Ако изпуснем срока 1 януари 2024 г., няма да влезем никога в Еврозоната", каза Плевнелиев. По думите му приобщаването ни към нея ще спомогне за борбата с корупцията и финансовите злоупотреби, защото така над българските институции пряко ще са европейските. "Държавния глава не е споменал вече шеста година думичката "Еврозона", разкритикува той Румен Радев.

Според Плевнелиев Института на служебното правителство и вицепрезидента са излишни фигури в президентската институция. "В нито една развита демокрация няма такова нещо като вицепрезидент и няма нужда да има. Освен това той стои странно в конституцията", добави той.

Снимка: БТА

Първанов: В никакъв случай не се налага президентска република, защото не знаем в чии ръце може да попадне тази форма на управление

"В никакъв случай не се налага президентска република, защото не знаем в чии ръце може да попадне тази форма на управление. Президенът и сега, заради начина, по който е избран, има авторитет и влияние, по-силно от влиянието на политическите партии, които се подвизават в парламента". Това каза в отговор на въпрос за промени в Конституцията президентът /2002 - 2012 г./ Георги Първанов. Той, заедно с президента /2012-2017 г./ Росен Плевнелиев, участва в публичната дискусия на тема "Ролята на политическото слово".

Аулата на университета се оказа тясна за желаещите студенти и преподаватели да присъстват на събитието. Сред официалните гости бяха ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, проф. Румяна Коларова, Даниел Смилов и др.

Снимка: БТА

В уводните си думи президентът Първанов припомни сентенцията, че словото е огледалото на демокрацията. "Колкото повече години минават в условията на българската демокрация, толкова повече се убеждавам в правотата на тези думи. За съжаление доста често ние се оказваме в кривото огледало на демокрацията", отбеляза той. Георги Първанов припомни и думи на Симеон Радев, че политикът не произнася своите речи така, че те да бъдат записани в книги, а по-важно е какъв е ефектът в момента на тяхното произнасяне и посъветва младите лидери, когато подготвят речите си, да имат предвид, че след време някой може и да ги чете.

Първанов отбеляза ролята на забележителни оратори за формирането му като политик и визира имената на д-р Петър Дертлиев, Александър Лилов, Андрей Луканов.

"Едно време бе важно това, което мислим, идеите, теорията да бъде изказана красиво, убедително, впечатляващо", каза той.

Президентът Първанов припомни, че когато си е тръгнал от оперативната политика, основният му мотив е бил, че това вече не е неговата политическа епоха.

Снимка: БТА

"Винаги съм свързал в едно четеното, писането и произнесеното слово", каза Първанов и сподели, че речите си е подготвял сам на различен цвят листа, които пази за себе си и историците.

Припомни, че дори когато е бил в опозиция, винаги е запазвал вратата отворена за разговор. Относно отношенията си с Иван Костов, Георги Първанов посочи, че нещата тогава са се развивали върху легитимна основа.

"За разлика от някои сегашни политици, за които законът, че даже и Конституцията, няма никакво значение", коментира той.

Георги Първанов отбеляза, че легитимността на българския президент идва от прекия му избор. "Българският президент е натоварен с много очаквания, с възможност да търси и понякога дори и да решава проблемите. Затова е много важно какви послания ще даде той към българския народ и българското общество", добави Първанов. "Много е важно каква позиция ще заеме българският президент в тежките, драматични, кризисни моменти", каза още той.

Първанов посочи, че най-трудният жанр е новогодишното слово. "Няма по-тежка материя от това - хем да се обърнеш към бедните, изнемогващите, хем да им дадеш оптимизъм", каза той.

Снимка: БТА

Трябва ни нов прочит, ударно да се формулира понятие за общата ни история с Република Северна Македония, коментира пред журналисти Първанов. Той обясни, че от времето на Средновековието, през Възраждането, до първите десетилетия на 20 век, населението от двете страни на сегашната граница с РСМ, има единно българско национално самосъзнание, което трябва и да се запише в анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и РСМ.

Тепърва предстои да върнем доверието помежду си, тепърва предстои да решаваме проблемите, добави той. Според президента Първанов е имало много по-големи очаквания към визитата на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония, подхранвани от самото правителство, което по думите му е било грешка.

Росен Плевнелиев допълни, че единствено възможното решение за РСМ са реформите по пътя към членството й в ЕС. Той посочи, че ако НАТО е геополитика, то ЕС са ценности. "Необходими са реформи в Скопие, които да покажат, че европейските ценности се уважават", каза Плевнелиев и даде пример със спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и РСМ.

По думите му това означава права за всички гражданин, независимо от етническата му принадлежност, отказ от езика на омразата, отказ от вредни идеологии от миналото. "ЕП не прави разлика между фашизъм и комунизъм", коментира Плевнелиев. "Мястото в ЕС за народа на РСМ е запазено, но не и за македонизма като идеология изцяло на антибългарска основа, създадена от Комунистическия интернационал", добави той.

Темата за общата история трябва да получи своето разрешение и най-важното е да се върнем на положението, че ние сме най-близките народи тук на Балканите, а не най-вражески, посочи Георги Първанов.

Още снимки от събитието ВИЖТЕ ТУК>>