Днешният пленум БСП ще определи правилата за избор на лидер. Основните критерии, на които новият лидер трябва да отговаря са: политическа лоялност и нравствена чистота, висока професионална и политическа компетентност, ръководен и организационен опит, партийна и обществена приемливост, комуникативност и диалогичност.

Датата на избора ще се определи от Националния съвет, но той трябва да се проведе не по-късно от 120 дни преди конгреса. Очакванията са вотът за лидер да е до средата на април, а най-висшият партиен форум да се събере през май. Ще има специална партийна ЦИК, а по места структурите ще формират районни, общински и секционни комисии.

Номинации за лидер ще правят всички структури. Изискването обаче е да бъде спазен устава, в който е записано, че лидерът трябва да има 8 години партиен стаж, от които 4 като член на национални органи.

Всеки кандидат може да финансира предизборната си кампания с лични средства и дарения от физически лица в размер на 10 минимални работни заплати, т.е. до 6100 лв. Кандидатите могат да имат застъпници в изборните секции.

Право на вот ще имат всички членове на БСП, като броят им ще бъде предоставен на ЦИК от Националния съвет не по-късно от 45 дни преди датата на избора. А при самия вот ще се изисква партийна книжка.

Избирателните списъци ще се правят от местните структури, ще се издават и удостоверения за гласуване на друго място.

Изборите ще бъдат признати за легитимни, ако в тях са участвали повече от половината от членовете на партията. Резултатите трябва да бъдат обявени не по-късно от 48 часа след края на изборния ден. За избран за лидер ще се счита този кандидат, който е получил повече от половината действителни гласове.