"В период на криза, всеки трябва да дава от себе си каквото може, пък да става каквото ще".

Това бяха едни от първите думи на новия премиер Пламен Орешарски, след като официално прие властта от служебния премиер Марин Райков.

Орешарски бе избран от парламента
за министър-председател на новото правителство след скандали между партиите.

Той разказа, че през последните седмици негови приятели са му задавали въпроса - какъв трябва да бъде човек, че да поиска да е премиер в тази ситуация. Той нямал точен отговор, но смята, че при криза всеки трябва да да даде от себе си каквото може. 

Повече надежди в края на мандата

Орешарски увери, че той и неговите колеги в кабинета ще направят всичко възможно да се ръководят от интересите на хората, така че да може в края на мандата да съобщят по-добри числа за състоянието на държавата.

"Сигурно няма да успеем да станем богати, проспериращи, но задачата като минимум е в края на мандата всички граждани да имат повече надежди, че пътят е прав, че могат да разчитат на своята предприемчивост, и че работейки за собственото си благоденствие, ще допринасят за цялото общество", каза още новият премиер.

Орешарски допълни, че в работата си правителството ще бъде открито за медиите и ще гледа на тях като на трансмисията за уведомяване на обществото за всичко важно, което се случва.

Пламен Орешарски поиска седмица - две толеранс.

"След това ще помоля всички министри да направят пресконференции и да уведомят обществеността за действията, които ще предприемат. Задачата не е лека, важно е да се усети обръщане на тенденциите", каза премиерът.

Малко по-добро състояние

Пламен Орешарски благодари на служебния премиер за усилията да го запознае с въпросите, които стоят буквално в следващите дни.

Преди това Марин Райков заяви:

"Аз ви оставям България в малко по-добро състояние, отколкото я заварих. Бюджетният дефицит намаля с 446 млн. лв. Фискалният резерв беше увеличен с 1 534 000 000 лв".

Той пожела на Орешарски да получи по-голяма обществена толерантност и кредит на доверие от този, който е имал той. По думите му първият атестат за държавничество е отказ от реваншизъм и постоянни революции. Ако България има нужда от една революция днес, тя е да преустановим практиките на перманентните революции, подчерта Райков.

"Сигурен съм, че ще оправдаете очакванията. Желая ви да постигнете максимален консенсус по основните приоритети, на добър път", обърна се той към Пламен Орешарски.

Накрая Марин Райков благодари на всички от своя екип за безсънните нощи в нелек момент, когато хората бяха на улицата.

След това всички служебни министри предадоха властта на новите в съответните ведомства.

АНКЕТА: Одобрявате ли кабинета на Пламен Орешарски?