Пламен Орешарски обяви това пред депутатите в пленарна зала при представяне на актуалното финансово състояние на държавата. Той дойде по собствена инициатива.

"Публичните финанси на страната за последните 4 г. се влошиха с близо 8 млрд. лв. С 4 млрд. лв. намаляха фискалните резерви. Правителственият дълг се увеличи с 4 млрд. лв. за същия период – от 10 млрд. лв. през 2009 г. на 14 млрд. лв. през февруари 2013 г.”, изтъкна министър-председателят.

Той уточни, че към месец май в бюджета има малък излишък - 45.5 млн. лева, но до края на годината предстоят месеци със силно превишение на разходите над приходите.

"Разплащането на задължения към бизнеса ще ангажира допълнителни ресурси в порядъка на 150 млн. лв
. Освен това правителството на ГЕРБ в началото на годината е поело ангажименти за допълнителни 500 млн. лв., които не са включени в бюджета", заяви още Орешарски.

Той припомни също, че през февруари кабинетът емитира външен заем в размер на 800 милиона лева, с които плати на зърнопроизводителите.

"Падежът на тези облигации е през август, което означава, че ще трябва да бъдат изплатени нови 800 милиона лева”, посочи премиерът.

Несигурността дали ще бъдат възстановени своевременно сертифицираните разходи по европейските фондове през 4-то тримесечие налага да се поддържа силен буфер, смята още Орешарски.

Пакетът от социални мерки няма никакво отношение към плановете за актуализация на бюджета. Средствата за тях ще бъдат обезпечени чрез вътрешно разместване на разходите, каза още премиерът. 

Вчера от МФ съобщиха, че МВФ подкрепя "Плана Орешарски". Днес обаче стана ясно, че фондът е отправил и сериозни критики, които министерството е спестило. От МВФ настояват да не се блокира пенсионната реформа, да не се раздуват бюджетните разходи и да не се вдига минималната заплата.

Според Орешарски е възможно и да няма актуализация на бюджета - ако не се разплатят задълженията към бизнеса през ноември и декември, и ако се спре възстановяването регулярно на ДДС.

"Това обаче е политика, която даде крайно негативни резултати в последните години", каза Орешарски.

За първите 5 месеца приходите от ДДС са само 38 на сто от планираните, а от акцизи – 33 на сто, посочи премиерът.

„Разработени са мерки за подобряване събираемостта на приходите, но от там могат да се добавят едва около 500 млн. лв."
, каза той.

Новият дълг - до 1 млрд.

Новият дълг ще е колкото да покрие недостига от приходите и да има някакъв ликвиден буфер за началото на следващата година, за да не се повтарят пожарните емисии от началото на тази година, заяви пък финансовият министър Петър Чобанов. 

"Числото, към което се ориентираме засега, е за да се поберем в рамките на лимита за дълг, който е в държавния бюджет и той е до 1 млрд. лв.", посочи той.